Annons:

Satsningarna i Mörlunda och Vena kan bli klart dyrare:

Mörlunda står på näst tur i den stora äldreboendesatsningen i kommunen. Foto: Lotta Madestam

Satsningarna i Mörlunda och Vena kan bli klart dyrare: "Kanske senarelägger något"

I den stora satsningen på särskilt boende återstår Mörlunda och Vena. Kanske kan projekten där senareläggas något.
– Vi får återkomma om definitivt ställningstagande, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Den kooperativa hyresrättsföreningen Hultsfreds trygga hem med Riksbyggen och Hultsfreds kommun bildades i slutet av 2017 och består av flera äldreboenden runt om i Hultsfreds kommun.

Det finns en omfattande plan och strategi för vad som ska hända med de olika äldreboendena. Under förra året invigdes Vetlandavägen i Målilla i sin nya utformning och just nu pågår arbetet med Aspedalsgatan i Hultsfred. Sedan tidigare är Ringvägen i Virserum färdig.

– Det är ju en 100-miljonersinvestering det handlar om, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Kvarstår gör nu Doktorsvägen i Mörlunda och Skördevägen i Vena, där till- och ombyggnationerna ännu inte kommit igång.

– Det handlar om mycket pengar och kommunstyrelsens arbetsutskott har nu fått en presentation. I Mörlunda handlar det om drygt 50 miljoner kronor för äldreboendet samt sex nya trygghetslägenheter intill de befintliga för 25 miljoner. I Vena handlar det om ett tiotal miljoner kronor, säger Rosander. 

"Mycket nödvändigt"

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade endast ett resonemang i frågan och det rörde sig inte om något beslutsärende.

– Det här är nytt för många och då behöver vi informera om det, innan man kan ta ställning till det. Framöver ska det ju upp till KSAU, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut. Det här ligger med i planen från 2017. 

Sammanlagt handlar det om väldigt stora belopp. 

– Det här är ett stort åtagande men det är också mycket nödvändigt. Det är en del i processen för att tillskapa fler platser eftersom vi får fler äldre i vår kommun. Toppen väntas bli någon gång kring 2027 eller 2028. Planen är att Hultsfred ska vara utbyggt nästa år och då är tanken att de som bor i Mörlunda ska flytta dit under tiden som vi arbetar med Mörlunda. 

"Kommer bli dyrare"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) konstaterar att mycket hänt sedan 2017. 

– Det hinnder hända mycket. Möjligheterna att få det ännu bättre, eftersom tekniken går framåt, ökar. Samtidigt är vi ett läge där omvärlden förändrats och visst kommer det bli dyrare, säger han. 

– Det stämmer att byggindex har dragit upp kostnaderna sedan 2017. Det slår en hel del på byggpriserna och vi får återkomma om definitivt ställningstagande, säger Lars Rosander.

Skulle det kunna stoppa planerna, menar du?

– Nej, det ska inte kunna göra. Det handlar väl mer om vilken tid man gör det och om man eventuellt senarelägger något. Mörlunda måste vara med i den här fasen, eftersom att de som bor i Mörlunda ska flytta till Hultsfred när det är färdigt där. Det är väldigt viktigt att den processen hålls fast tidsmässigt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt