Annons:

POLITIKERN OM SKOLAN: ”FINNS DET EN DOLD AGENDA?”

Moderaten Johan Svensson misstänker att det finns en dold agenda i kommunen som syftar till att kväva Järnforsens skola. Foto: Ossian Mathiasson

POLITIKERN OM SKOLAN: ”FINNS DET EN DOLD AGENDA?”

Moderaten Johan Svensson misstänker att företrädare för kommunen haft en dold agenda i syfte att lägga ned skolan i Järnforsen.
– Jag tycker att det är riktigt illa skött och det känns som att någon vill att det ska bli såhär, dundrade han på gårdagens kommunfullmäktige.

Annons:

I valrörelsen lovade de nuvarande majoritetspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna att alla skolor i kommunen skulle finnas kvar. Frågan är vad det löftet är värt när man nu har en verklighet med en skola under 15 elever fördelat på sju årskurser – och där barnen bussas till Målilla två dagar i veckan.

I gårdagens kommunfullmäktige gav Andreas Hjalmarsson, engagerad i frågan, de tre partierna chansen att återupprepa löftet för ett drygt halvår sedan. Det valde de tre toppolitikerna – Lars Rosander (C), Åke Nilsson (KD) och Johan Svensson (M) – att göra, men de gjorde det med mycket tydliga anföranden som inledde med ”men” efter de pliktskyldiga ja-svaren.

Kommunalrådet Lars Rosander var först ut:

– Vi har ingen annan inställning än att alla skolor ska vara kvar och vi jobbar med att hitta lösningar för att fler ska vilja gå i skolan. Det är en komplex fråga, men vi har ingen annan grundinställning än att skolorna ska vara kvar.

Åke Nilsson:  

– Kort så kan jag svara ja, men man måste utveckla det lite mer. Vi har inga beslut på nedläggning, men vi har en problematik och då måste man jobba med frågan och göra någonting. När vi har en skola under 20 elever är det klart att det är en problematik, det är näst intill ohållbart. Vilka åtgärder vi kan vidta diskuteras just nu och vi är i ett läge: kan vi rädda skolan i Järnforsen? Som jag ser det måste vi ge den ett ärligt försök och hur det ska utformas får vi återkomma till. Det handlar om en ren räddningsaktion just nu och jag ska göra mitt och vårt partis yttersta.

"Skolan får dö en sotdöd"

Moderaten Johan Svensson – vars parti har suttit på ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden under flera mandatperioder – gick hårt åt kommunens hantering av skolan.

– Jag är förundrad och förvånad över hur vi hanterat det här historiskt. Vi har satt dagens föräldrar i en väldigt svår sits och samma sak för politikerna i BUN. Det är inte rätt mot någon. Jag kan inte annat än undra om det har funnits en dold agenda i den här frågan, även om jag inte kan bevisa det.

Som ”bevisning” presenterade Johan Svensson bland annat skiftet i upptagningsområde till Målilla, den förfallna förskolan på platsen, utbyggnaden av skolan i Målilla samt bristen på underhåll av skolan i Järnforsen.

– Hur i hela friden kunde man ändra upptagningsområdet till Målilla? Förskolan står kvar och förfaller, varför finns den kvar? Varför säljs den inte eller rivs?  Ingår det i den dolda agendan? I Målilla har man byggt ut, det är inte fel, men ingår det i den dolda agendan? Det är mögel i källaren i Järnforsen och det har det varit i många år. Varför rättar man inte till det? Ingår allt det här i den dolda agendan eller är det bara händelser? Allt det här tillsammans gör att skolan får dö en sotdöd.

 "Man blir bestört"

Dagens Hultsfred har skrivit flera artiklar om den hotade framtiden för skolan under senare tid. Alla verkar vara överens om att nuvarande situation inte är hållbar.

– Många föräldrar känner nu en osäkerhet att placera sina barn där och det är historiska beslut som gör att vi hamnat i det här läget. Jag skäms för att det ser ut så. Det finns de politiker som borde tagit ett större ansvar och det är jag besviken på. Sedan är den här frågan större än en skola, det handlar om hela kommunens utveckling. Jag tycker att det är riktigt illa skött och det känns som att någon vill att det ska bli såhär.

Efter Svensson anförande klev Tomas Söreling (S) upp i talarstolen:

– Vi har inte tänkt lägga oss i den här debatten, men man blir bestört. Johan, det är ditt parti som haft ordförandeposten i BUN sedan 2010, är det inte så?

Svensson:

– Du har rätt Tomas. Så har det varit i många år tillbaka och det gör inte det här enklare.

Diskussionen avslutades med att Lars Rosander berättade att förskolan nu avstyckats och ska ut till försäljning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt