Annons:

Förskola och grundskola får ta största smällen när 11 miljoner ska sparas –

I skolans budgetförslag ingår att säga upp modulen vid Rock City i Hultsfred (bilden) och den vid Evahagens förskola. Det skulle betyda att de tas bort nästa sommar. Foto: Lotta Madestam

Förskola och grundskola får ta största smällen när 11 miljoner ska sparas – "Förödande konsekvenser"

Ett 15-tal tjänster riskerar försvinna när barn- och utbildningsnämnden ska spara 10,8 miljoner kronor nästa år. Förskola och grundskola får ta den största smällen.
– Det vore konstigt om vi inte reagerade, vi accepterar inte det besparingskrav som lagts på nämnden, säger Magnus Hultman, (M) ordförande.

Annons:

Tjänstemännens budgetförslag har presenterats för nämndens ledamöter. Förutom att E-sportprogrammet föreslås läggas ner och modulerna vid Evahagens förskola och Rock City sägas upp så handlar det mesta om en minskning av lärar- och assistenttjänster.

Flest inom förskola och grundskola, som båda får en minskning med ungefär 5,5 tjänster – om förslaget klubbas. Grundskolan ytterligare något mer när en assistenttjänst på 0,85 procent också finns med i förslaget.

”Påverkar elevernas undervisning”

Sammanlagt rör det sig om ett 15-tal tjänster. Att det inte går att specificera mer exakt beror på att lönerna påverkar antalet i slutänden, förklarar Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

– Inom förskolan ser vi att antalet barn minskar något, så där är riskerna för konsekvenser inte lika höga. Högst konsekvenser riskeras inom grundskola och anpassad grundskola. Så klart får det konsekvenser när vi tar bort tjänster. Det påverkar elevernas undervisning, hur mycket stöd vi kan erbjuda och så vidare, säger Martin Snickars.

Hoppas på lindring 

Politikerna accepterar inte det besparingskrav som lagts på nämnden, man menar att det får förödande konsekvenser för barn och elever i förskola och grundskola. Nu ställer man sitt hopp till budgetberedningen, att den ska se över det totala besparingskravet och minskar summan från 10,8 miljoner kronor.

– Vi tror och hoppas på att få minskade krav på våra besparingar, så vi inte behöver dra ner riktigt så här mycket. Vi ser ju i risk- och konsekvensanalysen att det är förskola och grundskola som skulle bli mest lidande av det här – det vore väl konstigt om vi inte reagerade på det, säger Magnus Hultman.

Micke Lång, andre vice ordförande, (S) hoppas på stöd från regeringen.

– Nu kommer ju höstpropositionen från regeringen. Så i september-oktober vet vi hur den fördelas, om det kommer några pengar till Hultsfred och i så fall hur mycket.

Samtliga förslag presenteras på budgetberedningens dialogdagar den 6-7 september och i november klubbar fullmäktige budgeten för 2024.

Fakta

Förslag till besparingar, Budget 2024

Förskola:

Evahagen, modul

Minskning med 5,55 tjänster

Summa: 2 776 400 kronor.

Grundskola:

Lokaler (Nedläggning av Järnforsens skola)

Minskning med 5,5 tjänster

Minskning med 0,85 assistenttjänst

Summa: 4 482 200 kronor.

Anpassad Grundskola:

Minskning med 0,5 assistenttjänst

Summa: 244 400 kronor

Gymnasium:

Minskning med 1 lärartjänst, E-sport 

Nedstängning E-sport

Summa: 760 800 kronor

Anpassad Gymnasieskola: 

Minskning med 1 assistenttjänst

Summa: 440 800 kronor

Musikskola:

Minskning med 0,65 lärartjänst, fiollärare

Summa: 424 100 kronor

Lärcenter:

Modul SFI

Minskning med 0,5 lärartjänst, SFI

Minskning med 0,75 tjänst, studievägledare arabiska

Summa: 1 732 200 kronor

Totalt: 10 860 900 kronor

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt