Annons:

  • STORA BESPARINGAR ATT VÄNTA – TJÄNSTER FÖRSVINNER

    Tjänster kommer försvinna när barn- och utbildningsnämnden letar efter besparingar. Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

  • STORA BESPARINGAR ATT VÄNTA – TJÄNSTER FÖRSVINNER

    Martin Snickars är barn- och utbildningschef i kommunen. Foto: Arkivbild

STORA BESPARINGAR ATT VÄNTA – TJÄNSTER FÖRSVINNER

Barn- och utbildningsnämnden står inför stora besparingar. Kravet är att hitta 10,4 miljoner och tjänster kommer försvinna.
– Så kommer det bli. Det är den största kostnad vi har, säger förvaltningschefen Martin Snickars.

Annons:

Det är svåra tider i kommunsverige – även i Hultsfreds kommun. Trots att kommunen har en rejält välfylld sparbössa så behöver nämnderna hitta besparingar. 

Barn- och utbildningsnämndens bokslut för 2023 visar ett underskott på drygt 13,1 miljoner kronor.

– Det är ett lite större underskott än året innan. Vi har äskat om mer medel, men inte fått mer. Då måste vi minska våra kostnader och anpassa budgeten. Inflationen har gjort att allt ökat i kostnader, allt från skolmat till läromedel, och det påverkar oss också. Avvikelsen i procent är 3,5, men i pengar låter det mycket, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Nämnden har ett krav på sig att minska sina kostnader med 10,4 miljoner kronor. 

– Jag hade en genomgående beskrivning från förskola upp till vuxenutbildningen. Vad har vi för kostnader och vad finns det att titta vidare på för att anpassa driftbudgeten utifrån den budget vi har? Jag gav mycket information och nämnden hade en lång diskussion om hur man ska tänka för att hitta en budget i balans, säger Martin Snickars.

Tjänster försvinner

Två beslut är redan fattade som ger 2,3 miljoner kronor i minskade lokalkostnader. Det handlar om modulerna Råsebäcks förskola och modulen vid Albäcksskolan. 

– Beslutet om att avveckla Råsebäcks förskola är fattat sedan tidigare. Modulen kom till tillfälligt under flyktingvågen 2016 och den byggdes ut under 2017. Nu avvecklas även den andra i sommar och det här blir besparingar 2025. 

Men många miljoner återstår att hitta.

– Vi behöver minska våra kostnader och det blir mycket arbete kring det här framåt. Nämnden behöver hitta besparingsförslag nu helt enkelt. 10,4 miljoner är två procent av vår lönebudget, men vi har börjat med lokalkostnader och tittat över det. Nämnden har nu fått en större inblick i hur det ser ut och så ska man ta beslut framöver. Det här kommer tillbaka i april, säger Martin Snickars.

Hur många tjänster kan det handla om?

– Det har vi inget svar på nu och inga exakta siffror kring. I april kan vi bli mer konkreta.

Klart är åtminstone att tjänster kommer försvinna. 

– Så kommer det bli. Det är den största kostnaden vi har. Att avveckla de här två modulerna är två bra beslut eftersom förskolan minskat i barnantal. Då måste vi minska lokalkostnaderna och kanske även personalkostnaderna utifrån det. Vi behöver vända och vrida på allt för att göra det bästa för alla barn och elever. En till två procent av lönebudgeten är inte jättemycket och vi behöver minska driftkostnaderna. Nu handlar det om att titta på vad vi kan justera. Vi vill ha så små konsekvenser som möjligt.

"Vill vara så skonsamma"

Magnus Hultman (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

– Vi har en slimmad budget, men vi ska ta så kloka beslut som möjligt från förskolan till vuxenutbildningen. Det här är den största punkten nu och ett grundligt jobb görs, säger han. 

Hur ser du på läget?

– Martin gör grundarbetet och presenterar olika lösningar. Vi filar på alla tänkbara lösningar och vill fösöka ha så lite negativ effekt för eleverna som möjligt. Vi måste spara pengar, men vill vara så skonsamma som möjligt. 

April är rätt snart. Hur långt har ni kommit?

– Det finns ett arbetsmaterial som vi jobbar med, men det är en hel del kvar att göra. Vi tittar på hela spektrat från förskola upp till vuxenutbildningen, säger Magnus Hultman.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt