Annons:

DEBATT: S fortsätter sin vilseledningskampanj

Marie Nicholson och Lars Engsund, moderata riksdagsledamöter för Kalmar län. Foto: Riksdagen

DEBATT: S fortsätter sin vilseledningskampanj

I en replik bemöter de moderata riksdagsledamöterna Marie Nicholson och Lars Engsund tidigare debattinlägg från Socialdemokraterna, som de anser vara vilseledande och utspel som bör tas med "en nypa salt".

Annons:

Strax före jul var den socialdemokratiska riksdagsduon Naraghi och Kronståhl ute i länets media och gjorde sig lustiga över bl.a. bränslepriserna och hävdade att ”till slut blev det bara några ören i sänkningar som kan tillskrivas regeringen”. Nu går alltså samma par, förstärkta av Hallengren (S) och menar att regeringen skapat en nationell sjukvårdskris pga. minskade statsbidrag.

Om vi ska hålla oss till sanningen ett tag så är årets tillskott till regionerna rekordhögt. Med undantag för pandemin, så var det under s-regeringens tid inte något år med högre statsbidrag än 2024.

På Region Kalmar läns hemsida kan man läsa att ”ett underskott på 177 miljoner är budgeterat för 2024”. I vårpropositionen skjuter regeringen till ytterligare 6 miljarder kronor till regionerna. För Region Kalmars del innebär det 155,7 miljoner, alltså nästan hela underskottet. För den som följt regionens ekonomi så har sjukvården i länet gått 3–500 mnkr back varje år i ganska många år. Vi kan dock inte dra oss till minnes att sossarna skrikit sjukvårdskris då.

Inflationen och de högre priserna kräver ett effektiviseringsarbete på alla nivåer. Hushållen vänder noga på slantarna. Det behöver även regioner, kommuner och statlig förvaltning göra. Inflationsbekämpning är och har varit den moderatledda regeringens främsta fokus och det är glädjande att se att utvecklingen nu går i rätt riktning.

Och hur var det nu med de där ”några ören” som debattörerna räknat fram med sin sossematte? Jo, när sänkningen genomfördes fullt ut vid årsskiftet så sänktes dieselpriset med en bra bit över fyra kronor. Jämfört när priset låg som högst under s-regeringens tid så innebär det nästan tio kronor skillnad. Tio kronor, det är 1000 ören det.

Det kan vara klokt att ta de stora s-utspelen med en nypa salt.

Marie Nicholson (M), riksdagsledamot Kalmar län

Lars Engsund (M), riksdagsledamot Kalmar län

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt