Annons:

Oväntat dramatiskt när huvudman till sparbanken skulle väljas

Fullmäktiges ordförande Anders Andersson (KD) fick det lite kämpigt när en huvudman till Virserums Sparbank skulle utses. Foto: Arkivbild

Oväntat dramatiskt när huvudman till sparbanken skulle väljas

Ett fyllnadsval av huvudman till Virserums Sparbank väntas vara en smal sak. I stället blev det oväntat dramatiskt.

Annons:

Valberedningen hade föreslagit att fullmäktige skulle utse Simon Rydén (KD) till huvudman i Virserums Sparbank från 20 april i år till och med sparbanksstämman 2027.

Att ärendet ens kommit upp beror på att Monica Bergh fallit för åldersstrecket och därför avgått från uppdraget. Ett fyllnadsval av den här sorten brukar endast bli en formalitet. 

Men så blev det inte. Det blev överraskande dramatiskt. 

Valberedningen var nämligen inte enig och Göran Gustafsson (SD) hade på sammanträdet lämnat förslag på partikamraten Dan Karlsson.

– Vi har ett tämligen litet antal och anser att Dan Karlsson har mycket att tillföra, inledde Göran Gustafsson med på fullmäktige. 

Krävde votering

Lennart Davidsson (KD) hade då redan förordat Simon Rydén som väntat. När fullmäktiges ordförande ställt frågan till fullmäktige stod det klart att votering begärdes av Göran Gustafsson.

Det hela var förberett och på valsedlarna fanns de två namnen. Men då dök ännu en fråga upp. Hur behålls anonymiteten för de ledamöter som deltar via länk? 

Anders Andersson (KD), ordförande i fullmäktige, kliade sig i sitt icke-existerande skägg och begärde ajournering. Efter ajourneringen kom man fram till att endast de fysiskt närvarande kunde delta. 

Två ledamöter anmälde jäv – och omröstningen slutade i 20 röster på Simon Rydén, sex på Dan Karlsson och elva blankröster. Till slut blev det ändå en formsmak – även om vägen dit blev krångligare och mer tidsödande än vad man hade trott.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt