Annons:

V vill införa kommunalt stöd till mindre företag – motionerar dubbelt

Små företag ska kunna söka ett kommunalt stöd. Det vill Vänsterpartiet. Foto: Pixabay

V vill införa kommunalt stöd till mindre företag – motionerar dubbelt

Vänsterpartiet vill införa mikrostöd till företag i Vimmerby och Hultsfreds kommun. Motionen lämnades in i båda kommunerna på fredagen.

Annons:

Vänsterpartiet vill att kommunen ska verka för ett enklare stöd till de minsta företagarna, ett så kallat mikrostöd.

"För de allra minsta företagen kan ett sådant stöd vara skillnaden mellan att ta ett viktigt och osäkert utvecklingssteg eller att inte växa alls. Konkret kan det handla om inköp av en liten maskin för automatisering eller utöka kapaciteten, men minst lika värdefullt är känslan att någon tror på ens idé så pass att man får stöd till den", skriver Vänsterpartiet i motionen.

V skriver att små företag kan bli avgörande för kommunernas utveckling.

"Många välmående företag i olika branscher är viktigt för att få en fungerande kommun som kan möta framtiden. Samhälle och näringsliv förändras ständigt, och vilka framtidens framgångsrika företag kommer att bli kan ingen veta. Vad som däremot är säkert är att av de minsta företagen idag, eller något som ännu bara finns som en idé, i framtiden kan bli avgörande för vår kommuns utveckling". 

25 000 kronor

Småföretag med fast förankring i bygden ger stabila företag som ofta bidrar till samhället på fler sätt än att erbjuda arbeten – och som inte lämnar kommunen för kortsiktiga vinster någon annanstans, menar Vänsterpartiet.

"De företagsstöd som idag finns via det offentliga, till stor del finansierade med EU-medel, är ofta till ingen hjälp alls för de minsta och växande företagen. Vad EU menar med småföretag är en helt annan sak än vad vi här i Hultsfred tänker på när vi hör ordet. För att kunna nå de stöd som finns krävs det en redan relativt stor verksamhet och framför allt kapital för att komma på fråga", skriver partiet. 

För kommunen skulle det innebära en mycket liten summa, men som kan göra stor skillnad för en "framtida framgångsrik företagare". 

Vänsterpartiet vill att mikrostödet ska vara sökbart för de allra minsta och nya företagen. Förslagsvis ska stödet vara på 25 000 kronor och begränsas till fyra beviljanden per år. En mindre uttagningskommitté bestående av företagare och kommunen bör bildas, skriver Vänsterpartiet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt