Annons:

Brunegård orolig för värmen efter besök i sjukvården

Kristdemokraten Gudrun Brunegård undrar vad som hänt med hennes motion. Foto: Jakob Karlsson

Brunegård orolig för värmen efter besök i sjukvården

Även i år har oppositionsrådet Gudrun Brunegård (KD) gjort flera inhopp i verksamheten under sommarperioden. Det blev en något svettigare upplevelse än vanligt – på vissa platser på Västerviks sjukhus är det cirka 30 grader.
– Inomhusklimatet är riktigt jobbigt, säger hon.

Annons:

Varje sommar sedan början av 10-talet gör Brunegård, som är sjuksköterska i grunden, inhopp i landstingets verksamheter. Som så mycket annat denna sommar kom besöken att handla om värmen.

På vissa platser på Västerviks sjukhus ligger temperaturen inomhus på 30 grader. I dag berättar P4 Kalmar om att chefer och personal har larmat om situationen.

– Jag tycker synd om patienter och personal. Medicinhuset i Västervik är i behov av renovering eller uppgradering., säger Ewa Wallén, biträdande basenhetschef för medicinkliniken i Västervik, till P4.

 "Vad har hänt?"

Redan 2014 ställde Gudrun Brunegård en motion om att utreda inomhusklimatet på Västerviks sjukhus. Den fick bifall – men frågan är vad som hänt sedan dess.

– Det är det jag undrar och jag kommer ställa en interpellation för att se vad man gjort efter beslutet om motionen. Inomhusklimatet är riktigt jobbigt och det handlar både om en sämre arbetsmiljö för våra medarbetare och att det kan påverka patienter som redan är utsatta. När det är så illa som det är nu undrar jag vad som hänt med motionen. Det borde inte kunna vara en så svår sak att sätta upp markiser.

Hur är det att jobba i den värmen?

– Man blir trött, får svårare att koncentrera sig, man rör sig långsammare och man sätter inte till mer personal bara för att man är tröttare. Det är ingen rimlig arbetsmiljö.

 "En pressad verklighet"

När det gäller verksamheten i stort anser Brunegård att situationen fortfararande är svår för många anställda inom sjukvården.

– Jag ser en pressad verklighet. Personalen är sliten och många som hotade med att sluta förra sommaren har också gjort det. Läget är väldigt labilt och det är länge sedan landstingen hade monopol på läkare och sjuksköterskor, men det känns som att det tankesättet är kvar.

Brunegård tycker att förberedelserna inför den tuffa sommarperioden är något bättre i år:

– Nu började man planeringen av den här sommaren redan efter förra sommaren och det innebär att man har en bättre struktur från början, men det finns fortfarande tomma schemarader. Den ordinarie personalen har fått ta på sig extradagar och det har gällt även personer som jobbar heltid. En sköterska var redan nära de 200 timmar som man får ha i övertid och det gör att man måste sprida ut övertiden på ännu färre huvuden. 

Kristdemokraten anser att fler politiker borde ta sig ut i verkligheten:

– Man får en helt annan bild av verksamheten när man är där jämfört med de redovisningar som vi får till oss i landstingsstyrelsen. Det är definitivt mer värdefullt än några veckor mer ledigt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt