Annons:

MP om förslaget om fria resor för barn och unga:

Caroline Axelsson tillsammans med Jessica Rydell, båda Miljöpartiet. Foto: Pressbild

MP om förslaget om fria resor för barn och unga: "Kommer välja bort bilen"

Miljöpartiet de gröna vill införa fria resor för barn och unga med kollektivtrafiken i länet under den kommande mandatperioden. Vad det skulle kosta är oklart.
– Egentligen handlar det sannolikt inte om så stora kostnader, säger Caroline Axelsson (MP) i ett pressmeddelande.

Annons:

Miljöpartiet vill se obegränsat antal resor för skolbarn mellan årskurs ett och nio inom hemkommunen. På sikt vill partiet också att högstadiebarn ska kunna röra sig fritt i hela länet. För gymnasieungdomarna skulle förslaget innebära obegränsat antal resor inom länet.

– Barn och ungdomar ökar sin frihet och kan delta i aktiviteter och träffa kompisar utan att vara beroende av andra. De myckna småkörandet av föräldrar, och andra, kommer att minska vilket såklart är bra för miljö och klimat, säger Caroline Axelsson (MP).

Den allra största vinsten enligt Miljöpartiet är att barnen lär sig att det naturliga och självklara sättet att ta sig fram är med kollektivtrafiken.

– Med denna reform kommer många av framtidens vuxna välja bort bilen som transportmedel. Det kommer också bidra till den regionala utvecklingen och en förbättrad och på sikt mer utbyggd och mer flexibel kollektivtrafik.

"Måste gå att bo på landet"

Samtidigt vill vi partiet förbättra och utveckla närtrafiken – den anropsstyrda trafiken – så att det blir enklare för personer som bor en bit från de större busslinjerna att kunna åka kollektivt.

– Det måste gå att bo på landet och inte vara helt utelämnad till bil.

Miljöpartiet har inte räknat på vad reformen skulle kosta.

– Men vi är övertygade om att det kommer att rymmas inom regionens/landstingets reformutrymme. Dessutom hoppas vi att kommunerna vill hoppa på denna reform, som alla vinner på, och är med och delar på kostnaderna. Egentligen handlar det sannolikt inte om så stora kostnader. Den intäkten KLT missar är de få som i dag köper till fler resor som tillägg utanför ordinarie skolkort, som kommunerna köper in. Barnen och ungdomarna är vår framtid, vi vill satsa på dem, säger Caroline Axelsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt