Annons:

SD vill spara på regionens administration

Claes Zaar, Britt-Marie Sundqvist, Martin Kirchberg och Bo Karlsson

SD vill spara på regionens administration

När Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget, pekar de med hela handen på att kostnaden för sjukvårdens administration måste bli lägre. Mycket lägre, man ser framför sig en minskad kostnad på 110 miljoner kronor fram till 2021.
- Det är obegripligt hur administrationen kunnat växa, säger Bo Karlsson, ledamot i regionstyrelsen.

Annons:

Det är både satsningar och besparingar som SD föreslår i sin skuggbudget. Den största besparingen görs på administrationen där partiet anser att det finns störst potential att lägga om kurs, från administration till vård.

- För tio år sedan fanns det 151 administratörer i landstinget som jobbade med icke vårdanknutet arbete i dag finns det 245. Många av dem återfinns i landstingsdirektörens stab, säger Bo Karlsson.

Han säger att partiet inte vill dra ner på läkarsekreterare, även om den typen av administrativ personal har ökat med några procent.

Partiet vill också dra ner på anslagen till offentlig kultur.

- Kulturen ska vara mer självfinansierande. Det är inte hållbart att regionen lägger miljonbelopp på kulturen när pengarna behövs i vården.

Han tycker istället att det är det svenska kulturlivet som ska förvaltas.

Vad är svensk kultur?

- Det är hembygdsrörelsen och andra föreningar som sysslar med det svenska. Det som folket känner igen som ett svenskt kulturarv.

Hemsjukhuset

Sverigedemokraterna vill utveckla Hemsjukhuset. Där främst äldre patienter är knutna till en digital uppkoppling till sin läkare. Däremot gör läkaren hembesök hos patienten regelbundet.

- Det gör att patienterna inte besöker sjukhusen i lika stor omfattning och att patienternas livskvalité ökar. I Borgholm har man provat den modellen med stor framgång, säger Claes Zaar.

SD vill införa den modellen på hela Öland och i Emmaboda för att den sedan ska implementeras i hela länet.

Partiet vill också satsa på folkhälsa, kvinno- hälsa och erbjuda fri tandvård till alla över 85 år.

För att dessa satsningar ska bli av måste asyl- och anhöriginvandringen minska kraftigt. Enligt SD är det den gruppen av människor som driver upp sjukvårdens kostnader.

Personalen

Vårdpersonalen måste också få en mer centralroll i regionen och då gäller det främst att se till att det görs en stor lönesatsning på personalen. Vilka yrkesgrupper och hur stor den löneökningen ska vara vill de inte gå in på det får verksamheterna själva bestämma, men det finns en ram på minst 50 miljoner kronor per år, avsatta till det.

Man vill också att personalen ska få bli mer självbestämmande.

- Vi måste göra dessa typer av åtgärder för att personalen ska vilja stanna hos landstinget, så vi ideligen slipper rekrytera ny personal när den tidigare säger upp sig, säger Claes Zaar.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt