Annons:

Moderaten besökte Åbro:

Åbros Maria Wester och moderaten Pär-Gustav Johansson efter hans företagsbesök. Foto: Simon Henriksson

Moderaten besökte Åbro: "Glad över att få höra hur positiva de är till gårdsförsäljningen"

Åbro Bryggeri är ett anrikt och stort företag. I veckan besökte regionpolitikern Pär-Gustav Johansson (M) företaget för att prata utmaningar framåt – men han blev också glatt överraskad.
– På Åbro är man väldigt positiv till gårdsförsäljning. Det gjorde mig glad att få höra det, säger han.

Annons:

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol har länge drivits hårt av Moderaterna i Kalmar län. Att Åbro Bryggeri gärna ser att det blir verklighet gjorde därför regionpolitikern Pär-Gustav Johansson glad. 

– Här på Åbro är man väldigt positivt inställd till gårdsförsäljning och förbereda för en lagändring. Det är en fråga vi kommer fortsätta att driva hårt, vi vill att Kalmar län ska bli försökslän för gårdsförsäljning. Ofta ser man kanske framför sig en liten öl- eller vinproducent på vischan, men här har vi ett stort företag som skulle hjälpa dem och kunna få fler turister att komma hit. Jag blev glad över att höra det, säger han.

Men Åbro lyfte också, likt nästan samtliga större företag i regionen, upp infrastrukturen och kompetensförsörjningen som hinder för fortsatt expansion och utveckling. 

– Två saker som företagen nästan alltid nämner är infrastrukturen och kompetensförsörjningen. Det är svårt att hitta rätt folk och infrastrukturen är för dålig. Det finns många förklaringar till det och regering efter regering har skyllt på varandra när de nationella pengarna ska fördelas. Det har också varit få andra län som sett intresse i Kalmar län. Vi vill hitta skarpa förslag och idéer på regional nivå som vi även kan driva genom vår riksdagsledamot mot regeringen och myndigheten.

Genomför ett projekt

Pär-Gustav Johansson är vice ordförande i den regionala utvecklingsnämnden och jobbar med tillväxtfrågor samt för att skapa bättre förutsättningar för befintliga och nya företag.

– Vi genomför nu ett projekt för jobb och företagande i länet. Bakgrunden är att vi ser att vi de senaste tio åren har backat när det gäller bruttoregionalprodukt. Det är vi ensamma om tillsammans med Blekinge och Norrbotten. Vi behöver göra något för att skapa bättre förutsättningar i det här länet. Jag vill få input från företagen och veta vad de vill att vi som politiker ska göra för att skapa bättre förutsättningar för växande och nya företag, säger han och fortsätter.

– Det är det långsiktigt mest hållbara för att skapa resurser och skatteintäkter till sjukvård och kollektivtrafik. Då är det mer företagande och bättre tillväxt det handlar om.

"Tungt ansvar på dem"

När det gäller infrastrukturen finns det väldigt goda förutsättningar för att länet inte ska bli utan viktiga medel igen när den nationella planen ska tas fram. 

– Det finns en relativt stor enighet i infrastrukturfrågan, men ändå får vi mindre resurser när de nationella medlen ska fördelas. Vi behöver höja lägstanivån i länet och förutsättningarna goda om man ser till vilken regering som styr och vilka som stödjer dem. Tittar man sedan på vilka som styr kommunerna i länet, så är det bara socialdemokrater och centerpartister. Vi har också Johan Persson (S) och Anders Åkesson (C) på viktiga poster och som vet om våra behov. Förutsättningarna har aldrig varit så goda som nu och ansvaret landar tungt på socialdemokrater och centerpartister, säger Pär-Gustav Johansson (M).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt