Annons:

BESKEDET: MILJARDSATSNING PÅ SJUKVÅRDEN

Socialminister Lena Hallengren presenterade regeringens miljardsatsning på sjukvården i dag. Foto: Socialdemokraterna/Björn Nordqvist

BESKEDET: MILJARDSATSNING PÅ SJUKVÅRDEN

Regeringen har fått mycket kritik för sin sjukvårdspolitik under den senaste tiden. I dag lämnade besked om en satsning på 9,4 miljarder som ska stärka vården på flera områden. Bland annat ska köerna inom cancervården kortas.

Annons:

Regeringen har kommit överens med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om satsningens storlek och inriktning.

– Sverige har en hälso- och sjukvård i världsklass. Men det finns utmaningar som vi behöver möta. Nu gör vi en rejäl satsning på totalt 9,4 miljarder kronor för ökad tillgänglighet, kortare köer och mer likvärdig sjukvård efter behov. Så bygger vi ett starkare samhälle, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

100 miljoner till kommunerna

Regionerna tilldelas 3,2 miljarder som ska gå till medarbetarna inom vården. 400 av dem är öronmärkta för utbildning av specialistsjuksköterskor. Utöver det får kommunerna 100 miljoner för att förbättra för vårdens medarbetare.

– Medarbetarna är vårdens viktigaste resurs. Regeringen gör nu en samlad satsning för att skapa bättre förutsättningar för alla de människor som dagligen hjälper patienter till ett bättre liv, säger socialminister Lena Hallengren.

– Det är bra och helt nödvändigt att regioner kan fortsätta sina breda satsningar på kompetensförsörjning. Nu kan även kommunerna ta del av medlen. För att möta de förändrade behov vi ser och göra vården mer tillgänglig och jämlik behöver vi arbeta på nya sätt. Det här är viktiga satsningar för kommuner och regioner att kunna utveckla den svenska hälso- och sjukvården, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges Kommuner och Landsting.

Särskilda satsningar

2,4 miljarder går till en satsning på primärvården som ska göras mer jämlik, mer tillgänglig och mer patientcentrerad.

– Vården behöver finnas nära och där när man behöver den, säger socialminister Lena Hallengren.

446 miljoner riktas till att minska köerna i cancervården.

– Införandet av standardiserade vårdförlopp är en framgång som gjort cancervården mer jämlik. Årets canceröverenskommelse mellan SKL och staten är en viktig signal om att det nationella stödet till cancervården behövs och ska fortsätta, säger Marie Morell.

Inom kort kommer SKL dessutom fatta beslut om en uppdaterad kömiljard. Hur mycket medel som tillfaller hårt ansatta Region Kalmar återstår att se. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt