Annons:

Aktuellt att införa permanent bevattningsförbud i Hultsfred

Det kan bli aktuellt att införa permanent bevattningsförbud i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Aktuellt att införa permanent bevattningsförbud i Hultsfred

Det kan bli ett permanent bevattningsförbud i både Hultsfred och Högsby kommun. Det berättade kommunledningen på onsdagen.
– Allt tyder på att vi får ett torrare klimat, säger Tomas Söreling (S), ledamot i direktionen.

Annons:

Något beslut är inte taget ännu, men Östra Smålands Kommunalteknikförbund, ÖSK, diskuterar möjligheten att införa ett permanent förbud. Kanske redan under nästa år.

– Man skulle kunna konstruera det som så att det automatiskt blir bevattningsförbud första maj och sedan gäller det framåt, säger Tomas Söreling (S).  

Orsakerna är flera till förslaget.

– Vi har haft bevattningsförbud de två senaste åren och allt tyder på att vi kommer få ett torrare klimat. Om man tar ett sådant här beslut blir det lättare för kommuninvånarna, om man vet att det är bevattningsförbud från första maj till hösten. Då skulle man kunna planera in vattenintensiva åtgärder under andra delar av året. 

Andra lösningar?

Söreling poängterar att vatten är vårt viktigaste livsmedel och att det är viktigt att grundvattennivåerna återhämtar sig. Men diskussionen om dricksvattnet är större än bara sommarens bevattning, menar han.

– Vi har börjat diskutera mer långtgående lösningar för att spara på vattnet i framtiden. Det är ju till exempel vansinne att använda dricksvattnet för att spola i toaletten. Vi måste bli bättre på att återanvända vattnet och det kan komma såna lösningar framöver. 

Oppositionsrådet nämner reningsanläggningar som renar duschvatten, så att det kan användas i toaletten som ett exempel. När ett beslut kan tas i ÖSK är oklart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt