Annons:

KOMMUNEN PÅ VÄG MOT STORT ÖVERSKOTT – ”ORDENTLIGT DOPAT”

Kommunen går mot ett stort överskott i år. Foto: Arkivbild

KOMMUNEN PÅ VÄG MOT STORT ÖVERSKOTT – ”ORDENTLIGT DOPAT”

Hultsfreds kommun budgeterade med ett överskott på 2,8 miljoner kronor. Nu pekar prognosen mot 23,5 miljoner kronor i plusresultat.
– Det är ordentligt dopat med de medel vi har fått, säger Åke Nilsson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Många kommuner brottas med stora ekonomiska problem. Det gäller inte Hultsfreds kommun. Sin vana trogen budgeterade man med ett mycket modest överskott som nu ser ut att överträffas med råge. 

Delårsbokslutet pekar mot ett plusresultat på 23,5 miljoner kronor. Det faktiska utfallet per sista augusti ligger på hela 43,8 miljoner kronor. 

– Det är drygt 20 miljoner bättre än budgeterat resultat och det är naturligtvis till följd av att vi fått ökade statsbidrag på grund av pandemin. Det fanns en oro för börsen, men nu har det också vänt uppåt. Vi har också hushållat med pengarna, vilket ger det här överskottet. Vi känner att vi med tillförsikt kan redovisa ett sådant resultat och om inget speciellt eller oförutsett händer kan det bli ännu bättre vid årets slut, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander. 

"Trygg regering"

Det är dock så att nästan hela överskottet kommer från statsbidrag och andra pengar från staten. 

– Det är ordentligt dopat med de medel vi har fått.

Socialdemokraten Tommy Rälg, som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott, är tacksam gentemot regeringen. 

– Det är en trygg regering vi har, säger han. 

– Om det är en trygg regering kan vi diskutera, men det här har varit nödvändigt för att rädda kommunerna, säger Åke Nilsson. 

Extra till nämnderna?

De två stora nämnderna, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, är emellertid på väg mot relativt stora underskott. För socialnämnden pekar det mot -16,2 miljoner kronor och för barn- och utbildningsnämnden -9,5 miljoner kronor.

– Pengarna ska hanteras på ett bra sätt. Vi har lagt undan tidigare för att kunna möta svåra tider längre fram. Både 2022 och 2023 ser värre ut, men vi vet också att det brukar bli bättre ju närmare vi kommer. Men det gäller att hushålla med pengarna. Vi kan ha ökad arbetslöshet, lågkonjunktur och en potentiellt förvärrad pandemi framför oss. Det vet vi inte, säger Lars Rosander.  

Kan det här ge extra tillskott till nämnderna?

– Vi ska ta budgeten för 2021 nästa vecka och då presenteras den. Men vi har kunnat tillmötesgå både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Kommer de få vad de har äskat?

– Vi skjuter till en del, men vi vill vänta lite med att kommentera det.

"Ser avundsjukt på Hultsfred"

Både majoritet och opposition berömmer varandra i sann Hultsfredsanda för arbetet med ekonomin.

– Anledningen till att vi har den här ekonomin beror på en bra hantering av en majoritet som sköter sig och en opposition som tar fullt ansvar. Jag är övertygad om att det är bra med samsyn. Det behövs inte så mycket kontroverser inom politiken för att det ska ställa till sig. Jag är övertygad om att det finns kommuner som avundsjukt ser på Hultsfreds kommun, säger Åke Nilsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt