Annons:

Votering om Dackevinds planer i KSAU: ”Får se i fullmäktige”

Politikerna i KSAU sa nej till Dackevinds planer. Foto: Pixabay

Votering om Dackevinds planer i KSAU: ”Får se i fullmäktige”

Partierna hade redan yttrat sina ställningstagande. Nu har det voterats i kommunstyrelsens arbetsutskott om Dackevinds planer på ett nytt vindkraftsprojekt. 

Annons:

För en tid sedan kom kommunens största parti, Centerpartiet, med sitt besked i frågan om man avser att tillåta Dackevind att fullfölja sina planer på ett stort vindkraftsprojekt i södra kommundelen i närheten av Målilla, Mörlunda och Virserum. 

Centerpartiet sa nej till planerna. 

Vid kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde var frågan uppe. Det blev votering, där nej-sidan tog en väntad seger. 

– Förslaget från KSAU, som nu går vidare till kommunstyrelsen, är att avstyrka ansökan från Dackevind, kommenterar Lars Rosander.

De två tjänstgörande socialdemokraterna, Tommy Rälg och Lena Hasting, röstade för planerna och voteringen slutade 3-2. 

– Vi tycker att det här är ett samhällsansvar och ställer oss bakom planerna. Dackevind har gått kommunen till mötes i många delar och förändrat sina planer. Vi är inga experter på vindkraft, men har fått upplysningar. Det är också så att det blir Länsstyrelsen som prövar det här, så då tycker vi att man kunde ha skickat det vidare, säger Tommy Rälg. 

"Ska välja rätt plats"

Kristdemokraten Åke Nilsson var inte av samma åsikt. 

– Jag tycker inte vi ska lämna det vidare till Länsstyrelsen. Vi har ett ansvar för våra kommuninvånare och vi har funnit att det här inte är ett lämpligt område för vindkraftsetablering. Man ska välja rätt plats för vindkraft, säger han. 

En mindre debatt uppstod även under pressträffen. 

– Det ska gå rätt till och det bättre att Länsstyrelsen bestämmer det, som har bättre kunskaper om det. Vi har ingen jättebra kunskap om vindkraft, men har ett ansvar, säger Rälg. 

Lars Rosander:

– Det här skulle innebära ett allt för stort intrång ur både näringslivs- och turismsynpunkt. Det är inte lämplig markanvändning, säger han. 

Känner ni trygghet i att ni kommer vara eniga inom partierna i fullmäktige?

– Socialdemokraterna är eniga. Det här är för kommunens bästa och argumenten som motståndarsidan har de har vi också. Vi vill ha ström i hela kommunen, säger Rälg. 

Den här frågan riktar jag till både KD och C. Är ni trygga med att det här kommer gå igenom?

– Det får vi se i fullmäktige, säger Rosander.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt