Annons:

Kommunen har köpt förfallet hus – kan bli ny brandstation

Ett förfallet hus i Rosenfors kan rivas för att ge plats åt en ny brandstation. Foto: Genrebild

Kommunen har köpt förfallet hus – kan bli ny brandstation

För 575 000 kronor har Hultsfreds kommun köpt medborgarhuset i Rosenfors. Nu kan platsen bli lämplig placering för en ny brandstation.
– Det är tänkbart, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Medborgarhuset i Rosenfors har varit övergivet och i måndags avslutades konkursaktionen för det förfallna huset. Nu finns en ny ägare och det handlar om Hultsfreds kommun som varit ute på shoppingtur. 

– Den främsta anledningen till det är att vi kände en oro för att någon skulle köpa det och dra hit verksamhet som vi inte var intresserade av. I stället för att försöka hindra något senare var vi förutseende, gav oss in i budgivningen och förvärvade fastigheten, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

Kommunen betalar 576 000 kronor för huset. 

– Det har redan börjat förfalla och har inte varit verksamhet där på ett tag. Det är ett stort problem när man avyttrar, att det lätt blir verksamhet som inte sköts eller till och med överges. Det är trist att det blir så på de här orterna och att vi behöver hjälpa till. Vi kan inte ta hand om allt, för det är fler exempel där det är lika illa, men det fanns farhågor här och då slog vi till. 

Miljonsatsning

Nu kan fastigheten komma att rivas för att ge plats åt en ny brandstation. 

– Det är en nyhet i budgetförslaget. Vi vill etablera en ny brandstation för Målilla och Mörlunda, en gemensam alltså, och då skulle det här kunna vara en bra plats. Det är en tänkbar placering. 

Inget är skrivet i sten, men mycket talar för det. Pengar är redan avsatta i budgetförslaget för 2021. Totalt rör det sig om 8,5 miljoner kronor.

– Det är en av de aktuella platserna och det skulle innebära rivning och nybyggnation. Vi kommer avsätta pengar i budgeten, men investeringen är satt till 2021. I slutändan handlar det om prioriteringar.

"Bättre bemanning"

Diskussionerna om en ny gemensam brandstation för Målilla-Mörlunda har pågått en tid och det finns andra alternativ. 

– Var den slutliga placeringen blir vet vi inte än. Men beslutet är att riva i avsikt som möjlig placering och det har länge diskuterats om en gemensam brandstation och då ligger Rosenforstrakten nära till hands. Avsikten är en ny station som ska ge en slagkraftig styrka och bättre bemanning.

 Tidigare ägare har bland annat satsat stort på köksdelen.

– Det finns både el, vatten och avlopp framdraget, vilket underlättar etablering av ny verksamhet. Det finns säkert en del vi kan avyttra, vilket skulle kunna få ner kostnaden något också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt