Annons:

Så hade svenska folket röstat – om det vore val i dag

Stefan Löfvens socialdemokrater når inga högre höjder i partisympatiundersökningen. Foto: MostPhotos

Så hade svenska folket röstat – om det vore val i dag

Valet 2022 närmar sig med stormsteg. Nu har SCB:s stora partisympatiundersökning kommit. Och den visar på stora förändringar jämfört med valresultatet 2018. 

Annons:

Centerpartiet och Sverigedemokraterna visar upp statistiskt säkerställda ökningar i SCB:s partisympatiundersökning för maj 2021. Centerpartiet får 9,5 procent och Sverigedemokraterna 18,9 procent.

För Centerpartiet är det ökning med 1,9 procentenheter jämfört med mätningen i november. I valet 2018 fick C 8,6 procent av rösterna. 

SD ökar med 1,3 procentenheter jämfört med november 2020. I riksdagsvalet för snart tre år sedan fick SD sitt högsta väljarstöd någonsin med 17,5 procent. 

Väljarstödet för regeringspartiet Socialdemokraterna minskar. Så även för Liberalerna och Kristdemokraterna medan övriga partiers förändringar är för små för att kunna säkerställas statistiskt. 

– För både Centerpartiet och Sverigedemokraterna är det statistiskt säkerställda ökningar såväl jämfört med den senaste mätningen som med riksdagsvalet 2018, säger Amanda Hansson, statistiker på SCB.

Liberalernas sämsta resultat någonsin

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i modern tid 2018 och fick 28,2 procent av rösterna. Exakt samma valresultat skulle S – som fortfarande är Sveriges klart största parti – få om det var val i maj 2021. S tappar 1,2 procentenheter sedan mätningen i november förra året. 

Moderaterna skulle få 22,4 procent av rösterna. Det är 0,3 procentenheter bättre än i november, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. I valet 2018 fick M 19,4 procent. 

Vänsterpartiet ökar och får 8,9 procent, Kristdemokraterna backar till 4,5 procent. Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren med 3,8 respektive 2,5 procent. Övriga partier får 1,4 procent.

– Det finns inga tydliga koalitioner som når en majoritet av rösterna i maj 2021. Här bör man även ha med sig att Liberalerna i denna mätning ligger under fyraprocentsspärren, och att inte heller Miljöpartiet är statistiskt säkerställt över riksdagsspärren vid ett val i dag, säger Amanda Hansson.

Liberalernas resultat är det lägsta i partisympatiundersökningen sedan mätningarna startade 1972. Störst skillnad mellan män och kvinnor är det när det gäller Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Betydligt fler män än kvinnor skulle rösta på SD och vice versa är det för V och MP. 

Andelen osäkra i väljarkåren är drygt 13 procent i maj 2021.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt