Annons:

  • 18-åring är proffs i e-sport:

    Kalle Johansson är blott 18 år och kan redan leva på att spela dataspel. Med 10 500 timmars träning ingår han numera i den norska organisationen 00Prospects akademilag 00Nation, från vilka han har en fast månadslön. Foto: HLTV

  • 18-åring är proffs i e-sport:

    Idag är Kalle Johansson bland de 50-60 bästa i världen. "Jag vill ta mig upp till de högre nivåerna. Topp fem i världen är målet", säger han. Foto: HLTV

18-åring är proffs i e-sport: "Målet att bli bland de bästa i världen"

18-årige Kalle Johansson från Tälleryd utanför Vena är professionell e-sportare. När han tar studenten i juni ska han satsa ännu hårdare på sitt spelande, med målsättningen att nå den absoluta eliten.
– Jag vill bli en av de ledande i världen, säger han målmedvetet.

Annons:

Kalle Johansson har bara de sista månaderna kvar till studenten från VVS-programmet i Oskarshamn. För tillfället ser han dock en helt annan framtid än att söka jobb i den branschen.

– Jag livnär mig på spelandet och nu när skolan är över kommer jag få ännu mer tid att ägna åt att träna och spela. Som det är nu går jag i skolan, fokuserar på spelandet sex-åtta timmar per kväll och sover. Så börjar det om igen nästa dag, säger Kalle Johansson.

Spelar Counter-Strike

Han köpte spelet Counter-Strike 2016, men det var först två år senare han började ta det mer seriöst.

– E-sportprogrammet på Hultsfreds gymnasium hade ett skollag som jag fick förfrågan att vara med i. Jag gick i åttan då och fick möjligheten att vara med dem och testa på att tävla. Vi deltog i lite skolturneringar och annat.

– Det gick bra. Smack så fastnade jag!

Började bygga sig en karriär

Det blev så att säga början på hans karriär som e-sportare. Han ingick i skollaget i två år, var på lite event i Sverige och sommaren 2021 hörde Ninjas in Pyjamas av sig. De hade fått upp ögonen för den lovande e-sportaren i Tälleryd, utanför Vena i Småland.

– Jag blev en del av deras akademilag, där unga spelare får lära upp sig innan de kan komma upp i A-laget. Med det laget tävlade jag två gånger i Ukraina. Första gången kom vi tvåa i den ligan. Vi var utsedda favoriter, men föll i finalen och andra gången kom vi trea, där laget om fem spelare och en coach fick dela på 200 000 kronor respektive 150 000 kronor.

– Det var en sjukt rolig upplevelse att bo på hotell, det var mediadagar med intervjuer och fotografering. Arrangören stod för alla kostnader eftersom vi var inbjudna. De största turneringarna har flera miljoner tv-tittare som kollar live, så sponsordelen är en stor bit. 

Spelar med ett norskt lag

Med ett halvår kvar på kontraktet ändrades dock laget totalt. Kalle Johansson satt fast i kontraktet, men spelade inte med laget på fyra-fem månader.

– I början av året fick jag ett nytt erbjudande av den norska organisationen 00Prospects som också har ett akademilag 00Nation, som jag kom med i och som jag har kontrakt med ett halvår nu först och främst.

Vill man göra en liknelse med exempelvis fotboll är det som att Kalle Johansson skulle spela i juniorlandslaget.

Hur har det gått för er sedan du blev en i laget?

– Väldigt bra, vi har kvalade till slutspel i Lofoten, som avgörs i mitten av april. Vi åker upp en vecka tidigare för ett bootcamp där vi ska hårdträna tillsammans hela laget. 

Behöver inte skaffa ett jobb

Kalle Johansson är professionell e-sportare med fast månadslön sedan sommaren 2021. Det betyder att han lever på sitt spelande, säger han utan att vilja gå in på vad han tjänar i månaden.

– Det är så pass mycket att jag inte behöver börja jobba nu efter studenten den 9 juni. Utan jag ska ge mig själv chansen att utvecklas ännu mer. Jag har inte den tiden till träning som jag skulle behöva vid sidan av skolan. Så jag kan inte riktigt köra fullt ut, även om det varit rätt skapligt nu tillfälligtvis när det är lugnt i skolan.

Vill bli bland de bästa i världen

Idag är Kalle Johansson bland de 50-60 bästa i världen. Siktet sätter han betydligt högre.

– Jag ska fortsätta spela och försöka komma upp i ett riktigt A-lag och köra fulltid. Jag vill ta mig upp till de högre nivåerna. Topp fem i världen är målet, säger han och fortsätter:

– Topp 30 i världen kan få ut 50 000 kronor i månaden efter skatt. Kommer man däremot upp till topp 20 då kan man tjäna en halv till en miljon kronor i månaden. Det är riktigt sjuka pengar det handlar om.

Fick testa storebrors dator

Kalle Johansson har ”småspelat”, som han väljer att beskriva det, sedan han var fem-sex år gammal. Hans några år äldre bror hade en speldator som han fick lov att testspela lite på.

– Jag önskade mig en laptop i födelsedagspresent som jag spelade lite olika spel på. När det blev mer och mer ville jag ha en bättre dator som klarade av fler spel. 

”Nu är de väldigt stöttande”

Många föräldrar är oroliga för att deras barn spelar för mycket. Kalle Johansson känner igen det resonemanget från sina egna föräldrar.

– Mina föräldrar var inte heller så glada på allt spelande. De ville mig väl bara väl, att jag inte skulle sitta inne så mycket, utan vara ute och med kompisar. 

– Men nu säger de inget längre, tillägger han och skrattar. Nu vet de att jag kan bli något och leva på det. Nu är de väldigt stöttande. Jag har bevisat att man kan bygga sig en karriär och leva på e-sport.

Vad är dina positiva egenskaper, som gjort dig så bra?

– Att jag har lätt att samarbeta, inte är så självisk utan gör det som behövs för laget även om det inte gynnar mig riktigt. Jag skulle också säga att jag är dedikerad och framåt och vill förbättra mig hela tiden.

Så ligger det också mycket träning bakom. Kalle Johansson har spelat 10 500 timmar Counter-Strike. 

– Det gäller att man ser det som en riktig idrott, man kan inte vara som en säck potatis, käka chips, dricka energidryck och sitta i stolen åtta timmar om dagen, utan måste träna och hålla igång för att kunna hålla fokusen uppe. Det ska bli ännu mer fysisk träning nu när skolan är slut och jag får mer tid.

Fakta

E-sport:

E-sport (elektronisk sport), cybersport eller datorsport är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel med varandra.

Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet med spelet Starcraft. Under senare tid har deltagandet och tittandet av e-sport ökat dramatiskt, främst när det kommer till turneringar som direktsänds på olika streamingsidor. I början av 2010-talet blev e-sport betydelsefullt för spelindustrin då spelutvecklare kunde aktivt designa och stå för kostnaden för turneringar och andra evenemang.

I slutet av 2010-talet var det uppskattat att e-sport skulle växa upp mot närmare 450 miljoner tittare, med en ökning av intäkter på över 1 miljard kronor.

Källa: Wikipedia

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt