Rosalie Albios får tårar i ögonen när hon berättar om den där speciella dagen då det äntligen blev en vändning efter alla negativa besked under tre års tid.
– Rosalie var först i kön när ambassaden i Filippinerna öppnade. Vi fick beskedet att passet fanns att hämta på fredagskvällen när marknaden var, men hon var tvungen att vänta ända till måndagen för att se om hennes inresevisum beviljats, berättar Markus Sommer.
Levde ensam med två katter
Markus Sommer och Rosalie Albios fick kontakt med varandra i juni 2019. Rosalies syster, som bor i Fågelfors och var kollega med Markus, tyckte att de skulle passa bra tillsammans.
– Hon tyckte inte att jag skulle bo själv med två katter, säger han och ler. Efter första gången vi hördes har vi haft telefonkontakt daglig Rosalie och jag.
Fyra år lång kamp
Visserligen kom corona emellan, som orsakade inreseförbud åt båda håll. Men ingen av dem hade väl ens kunnat ana att det skulle krävas så mycket arbete, så mycket tålamod och bli en fyra år lång kamp för att de skulle få leva tillsammans.
– Första gången försökte Rosalie få ett besöksvisum för att hälsa på sin syster. De har som krav, att skulle jag bjuda in henne måste vi ha setts innan. För mig som inte ens hade varit i landet kändes det ingen idé att bjuda hit henne. Så vi tänkte att vi kunde ses i Fågelfors.
Stanna i landet illegalt
Men det blev avslag. Ambassaden var rädd att hon inte skulle återvända, utan stanna i landet illegalt.
– Dessutom missuppfattade man allt sedan Rosalie sagt att hon ville ta hand om sin systers tvååriga dotter och hjälpa henne i huset. Då blev det avslag med förklaringen att hon skulle söka arbetstillstånd, återberättar Markus Sommer. Alla frågor ställdes på engelska. Rosalie är inte så duktig på språket och förstod inte allt samtidigt som hon var nervös, så hon missuppfattades. Det gjorde mig både arg och besviken, för de motiverade följande avslag med samma sak gång efter gång.
Markus Sommer har varit i Filippinerna under årens lopp och lärt känna inte bara Rosalie utan också hennes familj och vänner. Medan Rosalie aldrig beviljats besöksvisum i Sverige.
– Det är en massa människor som inte trott på vår kärlek.
Tog advokathjälp
Efter upprepade avslag tog Markus Sommer hjälp av en advokat som rådde dem att gifta sig, så den 14 juli blev de äkta makar – vid en ceremoni i Hongkong!
Markus Sommer, som bott i Sverige i 22 år men fortfarande är tysk medborgare, Googlade fram att det var minst byråkratiskt där.
– Det var ett tyskt par som upplevt samma problem som vi, som gjort det till sin business att hjälpa andra att gifta sig.
– Sedan hade vi väl inte tänkt gifta oss så här tidigt, utan vara sambo först. Men vi hade inte fått leva tillsammans annars. Det är ju det enda vi har velat hela tiden, tillägger han.
Väntar på uppehållskort
Giftermålet gav Rosalie uppehållsrätt i Sverige och sluter vi cirkeln så kom det avgörande beskedet, att hon fått beviljat inresevisum, som sagt marknadsfredagen.
– Nu väntar hon på uppehållskort från Migrationsverket och personnummer. Det ska förhoppningsvis bli klart under de 90 dagar som visumet gäller. När det blir klart har hon uppehållsrätt i Schengen så länge jag har det, berättar Markus Sommer.
Ska driva vandrarhemmet
Markus Sommer, som även driver Åseda Trafikskola, gör ingen hemlighet av att han köpte Virserums Vandrarhem i maj 2021 just med tanken att underlätta för Rosalie att få ett jobb.
– Jag har mycket att lära, säger Rosalie och skrattar.
Exempelvis hur tvättmaskinen fungerar, för att inte tala om datorn och bokningssystemet.
– Och vilken mat katterna ska ha, tillägger Markus och skrattar.
Sedan blir han mer allvarsam.
– Min inställning till myndigheter är inte så positiv. Jag har känt en maktlöshet. Det har varit buntvis med papper att fylla i och kort som ska skickas med. Det har kostat energi. Men jag är en kämpe, jag har aldrig fått något serverat. Rosalie har också kämpat. Vi har aldrig gett upp utan kämpat för att få vara tillsammans.