Annons:

  • Mat och mys över öppen eld – här är expertens bästa tips

    Ann är matentreprenör och uppskattar klimatsmart, närodlad och god mat lagad från grunden. På senare år har hon upptäckt tjusningen med utomhusmatlagning. Foton: Josefine Antonsson

  • Mat och mys över öppen eld – här är expertens bästa tips
  • Mat och mys över öppen eld – här är expertens bästa tips
  • Mat och mys över öppen eld – här är expertens bästa tips
  • Mat och mys över öppen eld – här är expertens bästa tips

Mat och mys över öppen eld – här är expertens bästa tips

I år blir julen annorlunda – men ett alternativ för den som vill träffa släkt och vänner på ett coronasäkert sätt är att umgås och laga mat utomhus.
Ann Sellbrink, matentreprenör med stor erfarenhet av utomhusmatlagning, tipsar om mat som kan lagas över öppen eld.

Annons:

Vi ses i hästhagen, en bit från Anns bostad ute i den pittoreska byn Låxbo. Snön som under natten pudrat marken har vänligt nog bestämt sig för att ligga kvar en stund, och Ann tar fram ved för att tända en eld.  

– Vilket håll kommer vinden ifrån? Nej, det blåser inte idag, säger hon och får snabbt och vant fyr på vedträna.

Alldeles strax brinner det ordentligt, och hon plockar fram en klick smör som får smälta i en stor panna över elden.

Ann har lång och bred erfarenhet av mat, hon har bland annat drivit restauranger och jobbat med matlagningskurser och events. Just utomhusmatlagning har hon återupptäckt de senaste åren, efter att ha fått mer tid över.

– När jag var scout som liten var mitt bästa när vi lagade mat ute, men jag har inte gjort det så mycket i vuxen ålder. Det var först när vi la ner restaurangverksamheten och fick mer fritid som vi började vara ute mer. Jag och min man Jonas är gärna ute i naturen, vandrar och lagar mat. Vi har skaffat en gammal husvagn också, som vi åker ut med ibland.

Viktigt med liten eld

För de flesta innebär utomhusmatlagning kanske att grilla korv, eller på sin höjd koka pasta i ett stormkök. Men Ann menar att det kan vara så mycket mer – utan att det för den skull behöver vara krångligt, jobbigt eller kräva massa utrustning.

– Det enda som behövs är egentligen en vanlig gjutjärnspanna eller en kastrull, man måste bara stå ut med att de blir sotiga. Sedan finns det förstås en massa roliga grejer att köpa om man vill, säger hon.

Själva matlagningen är också okomplicerad, det viktigaste är att inte göra en för stor eld.

– Gör man en för stor eld blir det lätt för varmt, det är som att ha spisplattan på högsta värmen hela tiden. Jag gör en så kallad pagoeld, som byggs som ett litet timmerhus. Då kan jag lätt justera värmen genom att sprida ut elden eller bygga upp den på höjden.

Vilken slags mat lämpar sig för utomhusmatlagning då? Ja, här handlar det förstås mest om tycke och smak. Men Ann slår ett slag för enkla recept som går att förbereda hemma.
– Det får inte bli för krångligt, då är det lätt att det inte blir av. I dag har jag bland annat med en soppa som bara är att värma. Jag hade också kunnat förbereda själva basen hemma och lagat resten på plats.

Firar med släkten utomhus

Liksom många andra har Ann umgåtts mycket med släkt och vänner utomhus i år, och även julen kommer till viss del firas ute.

– Vi brukar fira hela byn ihop. I år kommer vi duka upp själva julbordet ute, sedan får vi sitta och äta familjevis, till exempel i carporten, växthuset och på gräsmattan.

Josefine Antonsson 

Några tips inför utomhusmåltiden

  • Använd enkla recept och förbered mycket hemma
  • Klä dig varmt och ta med bra sittunderlägg
  • Gör en liten eld så du kan justera värmen.

Anns bästa vinterrecept

Passa på att träffas utomhus redan före jul. Klä en utegran, pyssla lite, tänd några eldar och ät en värmande soppa tillsammans, på rejält avstånd. Här kommer några av Anns vinterfavoriter.

Bästa vintersoppan
1 rejäl kålrot i bitar
2 morötter i bitar
1 tetra kokta öländska vita bönor (ca 2 dl)
2 dl ekologisk drickfärdig apelsinjuice
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
Vitlök
Chili, färsk eller torkad
Ingefära, färsk eller torkad
2 dl creme fraiche
Lite creme fraiche eller yoghurt till servering
Färsk ekologisk apelsin till servering

Om du vill, skala morötterna och spara skalen till topping. Annars kan morötterna behålla skalet på. Skala kålroten. Koka grönsakerna i saltat vatten tills de är mjuka. Beroende på hur stora bitarna är tar det 15-30 minuter. Har du bråttom? Riv grönsakerna så går det fortare.

Mixa till en slät massa tillsammans med ca 5 dl av kokvattnet

Blanda i bönorna och mixa igen. Slätt ska det vara.

(Så här långt kan du förbereda soppan)

Blanda i apelsinjuice, ekologisk grönsaksbuljong, ett par pressade vitlöksklyftor och så mycket chili (färsk eller torkad) du vill. Koka upp. Rör ner ingefära, torkad eller hackad färsk. Börja med någon tesked och smaka dig fram. Det ska poffa till rejält i smaklökarna!

Smält creme fraiche och smaka av med mer buljong, salt och mer kryddor om det behövs. Blir soppan för tjock, späd med vatten eller mer apelsinjuice. Skulle du råka krydda för mycket, ta hjälp av mer creme fraiche. 

Servera soppan med en klick yoghurt eller creme fraiche och lite färsk apelsin. Du kan också steka morotsskalen i torr panna, krydda med lite ingefära och kanel och servera till soppan.

Stekt, rökt fläsk eller rostade gråärter är också gott att toppa soppan med.

Varm sallad med gryn och ost

En varm sallad passar bra i mellandagarna, när längtan efter mer grönt slår till. Ta vara på rester från julbordet, som grönkål, julskinka och goda ostar.

Färdigkokt råg, matvete eller andra svenska gryn
Gröna blad, tex grönkål, svartkål eller savojkål. Strimlade.
Vitlök, salt, svartpeppar
Inlagd gulbeta med rosépeppar (se nedan)
Smakrik ost, som blåmögelost, eldost, hemost eller annan lagrad ost.
Frysta lingon att toppa med.

Stek grynen och strimlade gröna blad i lite olja tills de blir mjuka. Har du julskinka över så stek med lite strimlad skinka med. Hacka i lite vitlök och krydda. Toppa salladen med inlagd gulbeta, ost, och lingon. Ringla över lite god olja om du vill.

Inlagd gulbeta

Både gulbeta och polkabeta är jättefint och det går såklart att blanda i fler sorters rotfrukter. Blanda bara rotfrukter i samma färgskala. Vill du, så gör fler burkar med olika färger.

2-3 skalade betor i tunna skivor
1 dl ättiksprit 12%
1,5 dl socker
2 dl vatten
1 tsk rosépepparkorn

Vill du ha en sötare inläggning, använd en 1-2-3-lag (1 dl ättikssprit, 2 dl socker, 3 dl vatten)

Lägg de skivade rotfrukterna i en glasburk. Koka upp lagen och häll het lag över rotfrukterna. Låt svalna. Inlagda rotfrukter står sig mycket länge i kylskåp, men de tappar färgen efter ett tag. Gör därför hellre fler små satser.

Pepparkakskrabbelurer

En riktig utomhusklassiker i jultappning!

1 ägg
3/4 dl socker
1 dl mjölk
1 msk sirap
1 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
3 dl mjöl (siktad dinkel eller vete, men det går bra att blanda i lite grövre mjöl om du vill)
1,5 tsk bakpulver

Socker och kanel att vända i

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjölk, sirap och kryddor, och till sist mjöl och bakpulver. Ta med smeten ut i naturen, gärna i en flaska. Stek i smör och vänd de nygräddade krabbelurerna i socker blandat med kanel och servera med hela lingon och en klick yoghurt.

Du kan också göra saffranskrabbelurer. Ersätt då sirap och kryddor med 0,5 gram saffran och 1 tsk vaniljsocker. Vänd i socker blandat med lite hackad ekologisk mandel och servera med god sylt eller bär från frysen och en klick vispad grädde eller yoghurt.

Kokkaffe
1 rågad dl kokkaffe och knappt 1 liter vatten (alternativt ett kaffemått/kopp och en extra för pannan).
Koka upp vattnet, dra lite åt sidan. Häll i kaffet. Här kan du antingen låta det koka upp igen tills det ”vänder sig” eller röra ner pulvret och undvika ett andra uppkok (smaken är olika…) Ös upp en kopp eller två och häll tillbaka i pannan för klarning. Vänta ett par minuter.

Fakta

Om Ann Sellbrink  
Ålder: 46 år
Bor: I Låxbo, Södra Vi med man, hund, hästar, får och höns.
Gör: Driver Låxbo Lantkök, med upplevelser, kurser och konsulttjänster inom hållbar mat, livsstil och hälsa, gärna kopplat till utomhusaktiviteter. Är också delägare i Klimatmat Sverige, med utbildningar, föreläsningar och projekt om kopplingen mellan mat och klimat.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt