Annons:

Ingen ny domare – svårt 2022 att vänta:

Mikael Fransson ser ett svårt 2022 framför sig. Foto: Ossian Mathiasson

Ingen ny domare – svårt 2022 att vänta: "Kommer bli ännu värre"

Inte en enda ny domare har anmält sitt intresse för 2022. Domartillsättaren Mikael Fransson befarar ett mycket tufft år.
– Jag tror inte folk förstår hur illa det ser ut, säger han.

Annons:

Mikael Fransson larmade om domarkrisen redan i höstas. Nu väntar snart en ny säsong och läget har inte direkt förbättrats. Nyligen gick anmälningstiden ut inför den kommande säsongen. Inte en enda ny domare har anmält sig.

– Jag fick in fyra intressenter där i början och blev jätteglad. Jag tänkte att jag skulle ligga på dem lite lugnt och fint, men när det blev allvar hoppade alla fyra av. Vi har ingen ny domare till nästa säsong, säger Mikael Fransson.

Ett antal från tidigare år har också lagt in domartröjan i garderoben.

– Det är en del tapp. Det är fem till sex domare som har slutat. Jag tror inte folk förstår hur det ser ut. Av de domare jag har vet jag att det är flera som maximalt kan ta två matcher i veckan. Vi har x antal division 6-lag och x antal division 4-lag. Spelar de samma dag blir det svårt.

Vad ser du för lösningar nu?

– Lösningen är att få hjälp av Västervik och Oskarshamn. Men Västervik har precis samma situation som jag har. Oskarshamn har fått in sex nya namn som ska gå grundkursen och det är riktigt bra. Flera är före detta spelare också. En annan grej är att Smålands Fotbollförbund tillsammans med klubbarna kan gå ut och sätta matcher de övriga dagar som finns i veckan. Det skulle exempelvis kunna vara att division 4 spelas tisdagar, division 5 på torsdagar och division 6 på lördagar. Då blir det bättre utspritt. 

Annars tror Fransson att det kan bli svårt.

– Hittar man inte någon lösning fixar det sig inte. Det kommer bli oerhört svårt. Det måste lösa sig på något sätt, men mitt jobb kommer bli ännu värre än det har varit.

"Verbala säger kollegorna"

Om någon intresserad vill bli domare behöver det dock inte vara för sent.

– Ingenting är omöjligt. Ringer det någon, så är det klart att vi fixar det i sådana fall. Jag har erbjudit mig att bjuda på kursen och fixa domarkläder men inget har hjälpt.

Vad tror du att det beror på?

– Hör jag efter med mina kollegor är det de verbala under matcherna. Jag är knäpp, men jag tycker det är skoj. Har du bränt en straff eller ett friläge, så ska man protestera lite grann. Det tycker jag. Det är tjusningen om man gör det spontant, men blir man jagad i 95 meter är det inte spontant längre. Varje år blir domarna tillsagda att inte ta någonting, så de nya domarna kör ju på det här. Jag tycker inte att det har blivit värre och jag ser inget jättebekymmer. För mig är inte klimatet jättetufft, men för vissa är det avgörande.

Kanske kan locka

Att höja domarnas ersättning ordentligt, tror Fransson inte heller är avgörande.

– Det är fel yrka att välja för att tjäna pengar, men att höja pengen kanske kan locka lite. 

Förr var det många ungdomar som dömde. Är det svårare att locka dem?

– Ja, för 40 år sedan när jag började var det här en jättebra exponering. Dömer man en normal säsong som 18-åring har du ett bra startkapital till körkort och så vidare. Jag tror det är lite föräldrarnas fel också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt