Annons:

21-åringen blir ny domarbas i vårt område:

Mikael Fransson lämnar över ordförandeklubban till Alexander Lagerström. Blott 21 år gammal blir Lagerström ny domarbas. Foto: Vimmerby Fotbollsdomarklubb

21-åringen blir ny domarbas i vårt område: "Trygg i rollen"

Mikael Fransson lämnar rollen som ordförande för Vimmerby Fotbollsdomarklubb. Istället tar 21-årige Alexander Lagerström över som domarbas i trakten.
– Jag känner mig trygg i den här rollen, säger han.

Annons:

Alexander Lagerström har länge varit en talangfull domare, men satsar hårdare och hårdare på innebandyn. Det är också ett skäl till att han blir ny domarbas och ordförande för Vimmerby Fotbollsdomarklubb.

Låter det ologiskt? Så förklarar Alexander Lagerström själv beslutet.

– Det är för att jag inte kommer döma någon fotboll nästa säsong. Jag dömer innebandy på hög nivå och den säsongen håller på från augusti till april. Då går det inte att döma fotboll för mig, men jag kan inte släppa fotbollen helt. Därför är jag med i styrelsen och därför tar jag över som domarbas och får ansvaret för våra domare i området, säger Alexander Lagerström. 

Att han blir en väldigt ung domarbas ser han inga problem med.

– Jag var en väldigt ung division 5-domare också, så jag ser inga problem med det. Jag har både varit observatör och utbildare, så det är en roll jag känner mig trygg med. 

"Det är en domarkris"

Ansvaret sträcker sig från Horn till Virserum och gäller både Vimmerby och Hultsfreds kommun.

– Mikael (Fransson, tidigare ordförande, reds.anm) är fortfarande tillsättare och bestämmer vem som dömer vilka matcher. Men jag har ansvaret för nya domare, rätt klassificiering och för att leverera en produkt som domarklubben kan vara stolt över. 

Vad blir viktigast i ditt nya uppdrag?

– Det pratas ibland om domarbrist, men det är en domarkris. Inför kommande säsong ser det positivt ut på förhand, men sedan vet man om att domare blir sjuka, skadade och kommer tröttna. Då står vi där på hösten igen när alla ska spela helger. Då kommer vi få utmaningar och då tvingas vi till nödlösningar. Då blir kanske inte lagen så nöjda, när det blir tvådomarsystem i en tuff division 5-match. Det kommer inte bli smärtfritt, men vi har fått in två nya domare som visar att de vill och är seriösa.

Vad kan du göra åt situationen?

– Det jag kan göra är att fånga upp de domare som går ungdomsdomarutbildningen. Det är en jättebra rekryteringskanal. Alla domare har ett ansvar att vårda varumärket så att det blir attraktivt. Föreningarna har också ett ansvar med att hjälpa oss att få ett klimat som är attraktivt att verka inom. Känslor och passion i all ära, men det får inte bli ett hot mot fotbollen. 

Hur är din syn gällande det just nu?

– Det finns massa grejer som har hänt och jag själv har blivit hotad tidigare. Jag läser ganska mycket i tidningarna och matcher kommer alltid vara hett. Det kommer alltid finnas dåliga domarinsatser, men man har ett ansvar som förening att inte säga vad som helst om unga domare. Men överlag är jag för ung för att säga hur förändringen ser ut om man backar några årtionden tillbaka.

Avtackades och prisades

Alexander Lagerström ser verkligen fram emot sitt nya uppdrag.

– Det här blir helt nytt för mig. Utifrån förutsättningarna vi har så känns det positivt. Jag hoppas att det blir en riktigt rolig och bra säsong. Förhoppningsvis blir den helt normal också, utan pandemi och så vidare.

Avgående ordförande Mikael Fransson avtackades på tisdagskvällen. I samband med det uppmärksammades han också som 2022 års pristagare av Göran Eklunds minnesfond.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt