Annons:

Meriterade Larsson behöver göra underverk med Hultsfreds FK

Lagkaptenen Charlie Olsson får en nyckelroll i ett mycket ungt Hultsfreds FK.

Meriterade Larsson behöver göra underverk med Hultsfreds FK

Efter degraderingen från division fyra drabbades Hultsfreds FK av en närmast osannolik spelarflykt. Kvar står nye tränaren Anders Larsson och något som mest kan betecknas som ett juniorlag.
– Jag kom inte till något dukat bord, men det är bara att gilla läget. Min uppgift är att träna den trupp jag har fått att jobba med, säger Anders Larsson.

Annons:

För den lokala fotbollspubliken är Mörlundabon Anders Larsson mest känd som mångårig och skicklig målvakt i Mörlunda GIF. Uppdragen som tränare har fram tills nu funnits söderut i länet. Larsson har bland annat tränat Blomstermåla när de spelade i Elitfyran och Fågelfors. På senare år har han haft roller som assisterande tränare i Högsby IK och Oskarshamns AIK.

Nu väntar en helt ny utmaning som huvudtränare för Hultsfreds FK. Ett uppdrag som inte alls blev vad han trodde från start. Efter förra årets misslyckande och degradering från division fyra flydde de bärande spelarna en efter en. Kvar finns i stort sett ingenting förutom ett juniorlag.

– Jag har väl ifrågasatt varför det som hände hände. Sen vet jag inte om det finns något svar på den frågan heller. Har man kvaliteter för att spela högre upp tycker jag det är jättebra att man tar det steget. Några har slutat spela också. Sen finns det ett antal unga killar som gått till en klubb i samma division eller lägre. Det har jag svårare att förstå, men jag känner inte de killarna, säger Anders Larsson.

– Visst hade vi behövt några spelare med lite rutin. Kör det ihop sig fullständigt får vi se om jag kan nyttja några kontakter jag har. I det här läget tycker jag dock att killarna som har tränat på försäsongen ska få chansen att visa vad de går för, fortsätter HFK-tränaren.

Lyhörda och träningsflitiga

Han är förstås medveten om att laget går en tuff säsong till mötes.

– Det blir en tuff uppgift. Samtidigt kan vi inte ha någon större press på oss då nästan hela laget gör sin seniordebut. Det som är roligt är att killarna är lyhörda och har varit jätteflitiga på att träna. Vi är sällan under 20 spelare på träning. 

Medelåldern i laget är en bit under 20 år.

– Jag har inte räknat på medelåldern och det vill jag inte göra heller, skrattar Larsson. Jag kan säga att jag definitivt aldrig haft ett så här ungt lag tidigare. Efter åren i Högsby och Oskarshamns AIK är jag van vid att ha lite äldre spelare.

Han blir lagkapten

Andreas Lövgren, som är över 40 år, är lagets ålderman. 

– Bakom honom är Charlie (Olsson) näst äldst med sina 23 år. Utöver dem är det många killar födda 2007, 2008 och 2009. Men som sagt, de vill träna och det är jag jättetacksam för. Har man en grupp som tränar kan man i alla fall sätta sin prägel på laget och försöka styra upp det så gott det går, säger Anders Larsson.

Vad har ni lagt fokus på under försäsongen?

– Vi har jobbat mycket med disciplin och eget ansvar. Jag har tjatat mycket om att spela på få tillslag. Vi måste lära oss att släppa bollen tidigt så att vi inte hamnar i duellspel för då är vi fysiskt underlägsna. Vi har jobbat med två tillslag på alla träningar. I början gillade killarna inte det, men nu sitter det bättre. Det har också lagts mycket tid på försvarsspelet och rent teoretiskt för att visa hur man ska ligga i planen.

Vilka spelare är det som ska bära laget?

– Charlie (Olsson) kommer få dra ett tungt lass och han har gjort det jäkligt bra hittills. Han är en ledargestalt som blir viktig för oss. När killarna röstade fram en lagkapten fick Charlie 23 av 24 röster, det var bara han själv som röstade på någon annan.

Tränat hårt

Att sätta ett högt resultatmål i år är av förklarliga skäl inte realistiskt.

– Ska man vara realist är målet att hänga kvar i division fem. Det är ändå en nivå man ska kunna träna sig till att kunna hantera skapligt. Vi kan inte räkna med att springa hem någon serie. När killarna fick sätta ett streck på var de trodde att vi skulle sluta i tabellen var det mer än en handfull som hade oss som etta. För mig handlar det mest om att försöka hänga kvar, sen kan man såklart ha en intern målsättning i gruppen också. Vi ska absolut inte döma ut oss själva utan ge oss själva en chans.

En sak tycker Anders Larsson talar för hans lag:

– Vi har tränat riktigt hårt och en styrka är konditionen. Där tror jag inte att många lag kommer slå oss på fingrarna.

Fakta

Hultsfreds FK (division fem)

Nyförvärv: Andreas Lövgren (Målilla GoIF), Beriq Mengisteab (do) och Charlie Olsson (IFK Grimslöv).

Förluster: Arvid Eckerstig (Vimmerby IF), Ibrahim Haddar (do), Emil Tapper (Gullringens GoIF), Rasmus Samuelsson (do), Sebasthian Svensson (IF Hebe), Christopher Einarsson (do), Tobias Nilsson (do), Noah Sandelius (do), Erik Hoffman (do), Alexander Gustafsson (IFK Tuna), ”Keko” Toribio Urrutia (do), Filip Lagergren (Målilla GoIF), Ali Allo (Målilla GoIF), Gustav Föghner (AC Studenterna), Oscar Karlsson (Kalmar AIK), Omar El Kamel (SK Lojal) och Sebastian Strömbom (slutat). Det finns också frågetecken för Isak Lindqvist, Tobias Stridh och Jesper Rüdiger.

Lagen i division fem nordöstra: Djursdala SK, Fågelfors IF, Hjorted/Totebo, HM IS, Hultsfreds FK, IF Ariel, IF Stjärnan, IFK Tuna, IFK Västervik, SK Lojal, Södra Vi IF, Tjust IF FF.

Seriefavoriter: ”Känner till lagen för dåligt, men många här omkring tippar ju på IFK Tuna, Hjorted/Totebo och IFK Västervik”, säger Anders Larsson.

Seriepremiär: Tjust IF FF, lördag 13 april, hemma.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt