Annons:

Nysatsning tänder hoppet för Svala – säsongen inleds med prestigederby

Ludwig Bjerkert (mitten) är ny huvudtränare för det nysatsande IBK Svala som inleder säsongen med kommunderby mot Virserums SGF i kväll.. Till sin hjälp får han de båda spelande assisterande tränarna Alexander Karlsson (till vänster) och Gustav Tegberger Karlsson (till höger). Foto: Lotta Madestam

Nysatsning tänder hoppet för Svala – säsongen inleds med prestigederby

Förra säsongen slutade IBK Svala näst sist i innebandyfyran. I år är målsättningen satt betydligt högre än så. En nysatsning och hjälp från Vimmerby IBK är två av anledningarna till det. I kväll inleds Svalas säsong med ett prestigederby borta mot Virserums SGF, laget som slutade sist bakom Svala i våras.

Annons:

Ludwig Bjerkert, som fick avsluta innebandykarriären efter att ha dragit sönder sitt ena korsband under en fotbollsmatch, är ny huvudtränare för Mörlunda-laget IBK Svala..

Förra säsongen var tanken att Ludwig skulle vara lagledare för herrlaget, men redan då fick han testa på tränarbiten – den första gången han tränade ett innebandylag. I år ges han betydligt bättre förutsättningar.

Vid sin sida som spelande assisterande tränare kommer han ha målvakten Alexander Karlsson och poängspelaren Gustav Tegberger Karlsson. Dessutom kommer elitseriemeriterade Vimmerby IBK-ikonen Jonas Friberg fungera som något av en mentor och även närvara på en del träningar. Detta är ett led i den målmedvetna ambitionen IBK Svalas nya styrelse har att göra organisationen runt laget mer professionell.

"Otroligt betydelsefull"

– Egentligen hade jag tänkt att inte engagera mig så hårt i år, men när jag fick frågan och fick styrelsens tankar presenterade för mig tyckte jag att det lät intressant. Avgörande blev ändå den starka trupp jag tycker att vi kan mönstra, samt att jag får göra det här tillsammans med två engagerade spelande assisterande tränare, berättar Ludwig Bjerkert.

– Sedan är Jonas Fribergs hjälp otrolig betydelsefull. Styrelsen frågade om vi ville ha in honom som stöd, och svaret var givet. Han har varit på några träningar, och det märks direkt att killarna steppar upp då. Han pratar grunder, hur vi ska tänka, visar lite nya övningar och finns till hands. Jonas är otroligt duktig och erfaren och kommer vara till jättestor hjälp och ett stort stöd. Jag lär mig massor av honom och för spelarna har det blivit en nytändning att han finns där i bakgrunden.

Hög målsättning

Förra säsongen slutade IBK Svala näst sist i division fyra. I år är siktet inställt klart högre än så.

– Vi har fått tillbaka en del spelare som gör årets trupp både bredare och spetsigare. Sedan har vi flera yngre killar som har en jättefin utvecklingskurva, Förra året var det bra om vi var tio man på träningarna, i år har vi konstant legat på 15-20 spelare, så det känns också som att föreningens satsning har gjort alla mer sugna. Med den trupp och organisation vi har i år tycker jag att vi ska vara på övre halvan av tabellen, säger Ludwig Bjerkert.

– Det vi förlorade på förra året var vår defensiv. Offensivt var vi starka, men bakåt släppte vi in alldeles för många mål. Under försäsongen har vi lagt mycket jobb på försvarsspelet, men med ett nytt spelsätt får vi vara beredda på att det kan komma att ta en tid innan det sitter. Vår förhoppning är att vi ska lyfta på sikt och inte ha de dippar som vi hade förra säsongen.

Derby direkt i premiären

I kväll väntar seriepremiär för IBK Svala. Och det blir kommunderby mot Virserums SGF direkt, laget som slutade bakom IBK Svala på sista plats förra säsongen.

– Jag tycker helt klart att det finns potential i Virserum, och vi kommer möta ett helt annat lag än det de mönstrade i fjol, säger Ludwig Bjerkert.

– Självklart siktar vi på tre poäng, men vi kan inte tro att vi bara kan åka till Virserum och ställa ut skorna i kväll. Vi har pratat mycket om just detta, så det finns verkligen ingen risk för underskattning från vår sida. Det är snarare så mycket känslor i ett sådant här derby att det gäller att hålla huvudet lite kallt och ligga på rätt nivå vad gäller inställning.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt