VH UPP I SERIETOPP I CORONAHALTANDE TABELL

Vimmerby Hockey besegrade Mörrum med 6–3 och Mattias Wigley gjorde två mål. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby Hockey är ny serieledare i en coronahaltande tabell i Allettan Södra. Det blev seger med 6–3 efter en stark insats borta mot toppkonkurrenten HC Dalen.

Både Vimmerby Hockey och HC Dalen har imponerat stort i Allettan och placerat sig i toppen av tabellen.

I kväll möttes lagen i Norrahammar. Hemmalaget inledde klart bäst och fick dessutom chansen i powerplay efter en odiskutabel bortautvisning. Dalen är seriens bästa lag i powerplay men VH stod emot och klarade av två minuter i boxplay.

Gick upp i tvåmålsledning

Kort därpå vände VH på spelet och Anton Carlsson, kapten i VH, sprätte upp ledningsmålet med ett rappt skott i slottet, assisterad av kedjekamraten Mattias Wigley.

Med drygt fem minuter av första perioden drygade VH ut sin ledning till 2–0. Johan Schreiber tog pucken runt kassen efter lyckosamt presspel och hittade Linus Ljung som sköt i ett öppet läge i slottet. Dalen-keepern Oscar Malm klarade första skottet men inte returen.

Tog över efter tuff start

Dalen var inte alls nöjda med sin första period och kom ut revanschsuget i mittakten. Det dröjde inte länge innan Dalen hittade både reducering och kvittering.

Adam Hirsch sköt 1–2 42 sekunder in i andra perioden och Oliver Wallqvist utjämnade efter drygt tre minuter när VH misslyckades med ett uppspel i mittzonen och gav Dalen-spelaren ett friläge.

Trots den blytunga starten på mellanakten återhämtade sig VH bra och dominerade allt som hände i spel- och chansväg. Vimmerby återtog sin ledning genom den inövade powerplay-varianten. Jakob Karlsson slog en dold passning till Mattias Wigley, som rakade in ledningsmålet från nära håll. VH behöll trycket och vaskade fram flera kanonlägen utan att få in 4–2.

Stängde ner Dalen i tredje

Det avgörande rycket kom i upptakten av tredje perioden när Mattias Wigley sköt 4–2 efter 44.56 och Johan Schreiber 5–2 efter 45.28.

Dalen fick en biljett in i matchen när Jacob Grönhagen styrde in 5–3 i början av lagets tredje numerära överläge. VH stängde därefter ner Dalens slutforcering på ett föredömligt sätt där Sebastian Vidmar satte spiken i kistan med 6–3 i tom kasse.

Vimmerby är i och med kvällens starka seger ny serieledare i det coronahaltande tabellen med 26 poäng, en poäng mer än Nybro som har tre matcher färre spelade.

Värt att notera är att backen Oskar Carlsson inte spelade kvällens match av okänd anledning.

Fakta

Dalen–Vimmerby 3–6 (0–2, 2–1, 1–3)

Första perioden: 0–1 (6.28) Anton Carlsson (Mattias Wigley, Christian Lindberg), 0–2 (15.12) Linus Ljung (Johan Schreiber)

Andra perioden: 1–2 (20.42) Adam Hirsch (Henrik Neubaer, Martin Thörnberg), 2–2 (23.03) Oliver Wallqvist (Karl Smedberg), 2–3 (29.18) Mattias Wigley (Jakob Karlsson, Johan Schreiber) i spel fem mot fyra

Tredje perioden: 2–4 (44.56) Mattias Wigley (Jonas Nyman, Anton Carlsson), 2–5 (45.28) Johan Schreiber, 3–5 (48.41) Jacob Grönhagen (Martin Thörnberg, Henrik Neubauer) i spel fem mot fyra, 3–6 (58.48) Sebastian Vidmar (Philip Rondahl, Pelle Ström) i tom bur

Skott: 30–29 (9–8, 6–6, 15–15)

Utvisningar, Dalen: 2x2 min, VH: 3x2 min