Annons:

  • Jonas bröt ryggen och nacken i våras – nu satsar han mot VM

    Jonas Andersson har bara kört isracing i ett drygt år. Redan nu tillhör han Sverigeeliten i sporten och i kväll siktar han på seger i Målilla. Foto: Roffe Lundstedt, Speedwayfoto.com

  • Jonas bröt ryggen och nacken i våras – nu satsar han mot VM

    Jonas Andersson blev sexa i SM-finalen nyligen. Foto: Roffe Lundstedt, Speedwayfoto.com

Jonas bröt ryggen och nacken i våras – nu satsar han mot VM

I våras bröt Jonas Andersson, 27, ryggen och nacken i en otäck olycka vid en långbanetävling i Tyskland. Nu gör han succé som isracingförare – och siktar mot VM.
– Jag har bestämt att jag kommer att göra en VM-satsning till nästa säsong, säger Jonas Andersson, som är en av förarna i kvällens isracingtävling i Målilla.

Annons:

Jonas Andersson kommer ursprungligen från Östhammar och bor numera i Uppsala. Ändå är han det närmaste en lokal förare vi kommer i kvällens isracingtävling på G&B Arena i Målilla. Mellan 2006 och 2009 gick han nämligen på speedwaygymnasiet i Hultsfred.

– Det ska bli riktigt kul att komma tillbaka till Målilla och köra där. För mig känns det lite som hemmaplan. Jag har en hel del vänner i trakten och känner många i klubben också, säger Jonas Andersson.

Deltog i SM-final

Den där speedwaysatsningen blev det inte så mycket av för Jonas Anderssons del. Redan efter säsongen 2009 lade han släpskon på hyllan.

– Då körde jag för Vargarna och var med som nummer åtta i SM-finalen mot Lejonen. Jag fick inget ordinarie heat, men när matchen var körd för vår del fick jag åka ett nomineringsheat tillsammans med Tai Woffinden.

Varför slutade du?

­– Jag tog ju studenten där på sommaren och beslutet grundade sig mest på ekonomi. Jag skulle fylla 20 och ville stå på egna ben. Det var ju morsan och farsan som hade dragit det ekonomiska lasset. Då blev mitt beslut att sluta.

Hade proffskontrakt

Känslan var annars att Jonas Andersson hade en spännande speedwaykarriär framför sig.

– Det gick väldigt bra. Jag hade ett proffskontrakt med Newport i England och hade även kontrakt med Bydgoszcz i Polen, men där slogs jag med Emil Sayfutdinov om en reservplats, säger Jonas Andersson.

Men han skulle hitta tillbaka till motorsporten, om än inte till speedwayen. För tre år sedan testade han att köra långbana för första gången och fastnade direkt.

– Peter Jansson (som har varit lagledare i bland annat Vargarna) ville att jag skulle testa på långbana. Jag var lite sugen så jag testade och det var skitkul.

Inga tankar på att sluta

Samme Jansson fick sedan Jonas Andersson att testa isracing.

– 5 december 2016 var första gången jag satt på en isracinghoj. Jag kände direkt att det var det roligaste jag gjort på två hjul. Det är en sån jäkla häftig känsla.

Men karriären som isracingförare kunde ha tagit slut innan den knappt hunnit börja. Våren 2017 var Jonas Andersson med om en mycket otäck olycka när han körde en långbanetävling i Tyskland.

– Jag bröt både ryggen och nacken. När jag låg hemma på sommaren bestämde jag mig för att sluta med långbana och bara köra isracing. Det blir för mycket att hålla på året runt.

Fanns det aldrig någon tanke på att sluta helt med motorsport?

– Nej, några såna tankar hade jag aldrig. Jag har aldrig hört talas om att någon har brutit ryggen och nacken två gånger, skämtar Jonas Andersson.

Sexa i SM

Hela sommaren 2017 ägnades åt rehab.

– Jag visste ju inte riktigt om jag skulle kunna köra hoj igen efter det där. Därför har jag inte toksatsat inför den här säsongen. Men jag har faktiskt inte känt av något i varken rygg eller nacke.

Och trots lite knappa förberedelser har Jonas Andersson gjort en mycket stark säsong. Han vann SM-kvalet och blev sedan sexa i den individuella SM-finalen.

– Jag fick köra ett semifinalheat om den sista finalplatsen. Jag tog starten och ledde där, men en annan förare vurpade så det blev omstart och jag lyckades inte ladda om till den. Men jag måste säga att jag har haft en grym säsong. 

Siktar på seger i Målilla

I kväll är Jonas Andersson en av förarna som kör isracingtävlingen på G&B Arena i Målilla.

– Det är väldigt ovanligt att det körs en isracingtävling i den här delen av landet. Det har varit på tal hela vintern att Dackarna vill arrangera en tävling om vädret blev det rätta. När jag hörde det första gången sa jag ”inte en chans att ni har is i början av mars”. Förra året gick det ju inte ens att köra i Örnsköldsvik i början av mars, skrattar Jonas Andersson.

Men i kväll är det alltså dags och i startfältet finns förare från sex olika länder.

– Dackarna har fått ihop ett riktigt bra startfält så det kommer bli en tuff tävling.

Du vill förstås vara med högt upp?

– Jag ska vinna, det finns inget annat.

Hur ser du på framtiden som isracingförare?

– Jag har bestämt att jag kommer att göra en VM-satsning till nästa säsong. Jag ser fram emot det och hoppas att jag kan ta mig hela vägen till VM, säger Jonas Andersson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt