Annons:

Legenden Wislander redo för Semesterracet: ”Får köra lite laglöst”

Magnus Wislander, till höger, är redo för Semesterracet i Vimmerby. Foto: Privat

Legenden Wislander redo för Semesterracet: ”Får köra lite laglöst”

Handbollslegenden Magnus Wislander är redo för Semesterracet i Vimmerby. I morgon kommer han till Gnagaredalen och samma dag kör han i veteranklassen.
– Jag gör det för att jag tycker det är roligt och har inga krav på mig själv, säger Magnus Wislander till vår tidning.

Annons:

Magnus Wislander var den kanske allra största stjärnan i det svenska handbollslandslaget som charmade publiken under bra många år, främst på 1990-talet. Totalt var han med och vann 13 mästerskapsmedaljer, bland annat två VM-guld, fyra EM-guld och två OS-silver.

År 2000 utsågs Wislander till 1900-talets bästa handbollsspelare i hela världen av Internationella Handbollsförbundet. Han har dessutom gjort flest landslagsmål i den svenska historien.

Började med ett TV-program

Nu har Magnus Wislander sadlat om till folkraceförare. Det började med att han var med i programmet ”Det stora racet” på SVT och det gav definitivt blodad tand.

I höstas körde han stortävlingen NGK Masters och för en tid sedan kunde vi berätta att ”Slangen”, som han kallas, var anmäld till Semesterracet i Vimmerby. Tävlingen startar i morgon och redan då står Wislander på startplattan.

– Jag har kört folkrace i mindre än ett år så jag har inga förväntningar att prestera på samma sätt som de som har kört i 40 år, skrattar Wislander.

”Underbara människor”

Innan Magnus Wislander var med i ”Det stora racet” hade han aldrig kört folkrace,

Vad var det som gjorde att du fastnade för sporten?

– För det första tyckte jag att det var skitroligt att köra. Sen är det otroligt underbara människor man kommer i kontakt med. Helheten och hur det ser ut i depån gör det till en rolig grej. För min del är det Totto (Höök) och hans familj som driver på det hela. Hade han inte tjatat på mig och fått i ordning bilar till mig hade jag ju aldrig kört

Går inte att förutsäga

Semesterracet är den största folkracetävlingen som går att köra i Sverige så Magnus Wislander står nu inför en spännande utmaning.

– Ja, de säger det. Jag får se och lära och ingenting annat. Jag gör det för att jag tycker det är roligt och har inga krav på mig själv. Jag ska ut och ha roligt och försöka att överleva i några varv. Det roliga är att det inte går att säga innan exakt vad som ska hända utan det är snabba beslut på kort tid som gäller. Sen får jag ju köra lite laglöst också, skrattar Magnus Wislander.

Hur har det gått i de tävlingar du kört hittills?

– Mot slutet har det gått relativt bra så jag ska inte klaga. Samtidigt är jag medveten om att bilen kan paja när man står på startplattan eller att det kan bli en svartflagg där man inte kan påverka så mycket. Sen är det klart att jag vill vinna när jag står vid starten, men jag har också lärt mig att det inte går att slåss mot alla i alla situationer. Det gäller att vara smart och veta vilka risker man ska ta.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt