Annons:

Ricky Kling, mitten, fick gå in som expertkommentator vid lördagens GP-tävling i Målilla, där en livestudio byggts upp. På bilden även sportprofilen Jonas Karlsson, Patrik Åman, producent för Discovery, Alexander Edberg och Johannes Wahlberg. Foto: Privat

Kling fick rycka in som expert i tv: "Hann inte tänka, det var bara att köra"

Ricky Kling har gjort sin debut som expertkommentator i speedway. Med idel lovord. Med bara några timmar kvar till första start i GP-tävlingen i Målilla fick han ersätta en sjuk Kim Nilsson.
– Jag hann nog egentligen inte tänka så mycket, det var bara att köra på, säger han.

Annons:

Det var första sändningen Discovery hade en studio på plats, med hänsyn till att tävlingen kördes i Sverige.

Förutom sportprofilen Jonas Karlsson var Kim Nilsson, som kör för Rospiggarna, anlitad som expertkommentator.

– Men han vaknade sjuk och kände att han inte kunde åka ner till Målilla, så de behövde en ersättare till honom, berättar Ricky Kling som varit assisterande lagledare till Mikael Teurnberg i Dackarna den här säsongen och var med och tog SM-guld med klubben i fjol.

Hur kommer det sig att just du fick det här uppdraget? 

– Jag, Alexander Edberg och Johannes Wahlberg startade speedwaypodden ”Cirkus Speedway” för några månader sedan. Så de hade sagt till producenten Patrik Åman att: ”vi har en kille, han bor där nere”.

Idel lovord

En kvart senare ringde telefonen och Ricky Kling erbjöds uppdraget.

– De undrade om jag var sugen. ”Varför inte, vi kör”, tänkte jag. Vi skulle varit där familjen, som en mysig familjekväll, men det blev ändrade planer. Det var vid lunchtid jag fick samtalet, så det var snabba ryck, säger han.

Efteråt har Ricky Kling fått idel lovord från de som följde tv-sändningen.

– Ja, det är nästan lite överväldigande, det är väldigt många som sagt att jag gjorde det bra. Jag hade ju egentligen ingen aning om vad jag gav mig in på. Men jag gillar speedway och jag gillar att prata så det borde bli en bra kombination, säger han och skrattar.

Det är ju stor skillnad mellan att spela in en podd och nu vara expertkommentator live på en GP-match. Hur förbereder man sig för en sådan uppgift? 

– Jag hade ju ingen aning om varken hur man gör eller vad man ska förbereda. Så jag åkte dit med ett tomt kollegieblock och skrev upp lite småsaker som jag såg i heaten så jag inte skulle glömma det, utan vara redo vid sladdpauserna. Sedan var det ju skönt att höra att jag skulle vara i studion tillsammans med Jonas Karlsson, han har ju ändå gjort en och annan sportsändning. Så jag kände att jag var i trygga händer. 

Skulle du vilja få fler sådana här uppdrag? 

– Ja, det var rätt kul. Jag visste ju som sagt inte vad jag gav mig in på. Men jag brukar tacka ja först och fundera på hur jag ska lösa det sedan, säger han och fortsätter:

– Det känns ändå som många tittare tyckte att jag förklarat saker och ting bra och det gör att man får lite blodad tand. Jag lyckades uppenbarligen förmedla ett budskap så tittarna förstod, oavsett om man är jätteintresserad eller lite intresserad av sporten. 

”Bara att köra på” 

Men skulle han göra det igen skulle han gärna vilja vara lite mer påläst och ha lite mer ”kött på benen”.

– Det fanns inte den tiden. Vi hade gjort en liten inspelning som visades i inledningen av sändningen och hade en liten generalrepetition för att se så allt fungerade. Det var ändå rätt mycket att hålla reda på, klockor som tickade ner, folk som pratade i lurarna och massa annat. Sedan var det bara 20 minuter till sändning. Men det kanske bara var bra att jag inte hann förbereda mig, utan det var bara att köra på och prata spontant.

Vad hade du för puls när ni gick ut i sändning? 

– Den var inte så farligt hög faktiskt, utan jag ville bara vara mig själv och prata om sådant jag såg och kunde stå för. Då var det värre på eftermiddagen, innan det drog igång. Då tänkte jag tanken varför jag tackat ja, då var det mer nerver, men det släppte sedan, säger Ricky Kling som kan bocka av den debuten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt