Annons:

Speedwaybröderna vill ta revansch efter tunga säsongen

Bröderna Van Dyck, Sammy och Avon, kommer från en tung säsong med förhållandevis lite körning i jämfört med tidigare säsonger och vill ta revansch kommande säsong. Foto: Ossian Mathiasson

Speedwaybröderna vill ta revansch efter tunga säsongen

Årets speedwaysäsong blev ingen höjdare för bröderna Avon och Sammy Van Dyck som har ställt in siktet på att revanschera sig under 2023. 
– Vi ska ligga på rejält med träningen i vinter för att få de bästa förutsättningarna till nästa säsong, säger Avon Van Dyck. 

Annons:

19-årige Avon Van Dyck och 17-årige Sammy Van Dyck har gjort fyra respektive två säsonger på stor cykel. Den gångna säsongen blev inte alls vad bröderna från Målilla hade tänkt sig med. 

– Säsongen har väl rent generellt inte gått som vi hade tänkt oss. Vi hade förväntat oss att köra mycket mer än vad vi har gjort i år men konkurrensen har varit stor i Bauhausligan, säger Avon Van Dyck. 

Bröderna Van Dyck fajtades om reservplatsen i Dackarnas lag under guldåret 2021. 

– Då hade vi ett väldigt bra lag och vi fick köra väldigt mycket. Jag och Sammy fajtades om sista platsen och klubben satsade på oss. Till årets säsong tappade Dackarna många starka förare, bland annat Jason Doyle och Tai Woffinden, och satsade på att få ett så bra lag som möjligt. 

"Tappat mycket körning"

Lillebror Sammy representerade Dackarna i två matcher i Bauhausligan i år medan storebror Avon ställdes åt sidan under hela säsongen. Det har för det mesta blivit styrning i allsvenskan eller division 1.  

– Vi har tappat mycket körning i Bauhausligan till skillnad från förra året då vi fick hyfsat mycket körning. Vi har kört ganska mycket i allsvenskan, men inte alls lika mycket som förra året. Konkurrensen har varit stor även i allsvenskan, säger Avon Van Dyck. 

Båda två har representerat Dackarnas och Lejonens allsvenska lag Team Småland och division 1-lag Team Dalej i år. Sammy bytte allsvensk klubb efter halva säsongen då han gick till Nyköpingslaget Griparna.

– Där fick han köra mycket och det gick riktigt bra för honom. 

Blickar framåt mot nästa säsong

Nu blickar bröderna framåt i hopp om att få revansch på speedwayovalerna under kommande säsong. 

– Både jag och Sammy känner att jag vill ha revansch efter den här säsongen, steppa upp ett steg och vara med och fightas om att ta en plats i Bauhausligan. Tanken är att köra ikapp det vi inte har kört i år och få till riktigt mycket körning. Det krävs mycket körning för att man ska kunna bli en bra speedwayförare. Vi ska ligga på rejält med träningen i vinter för att få de bästa förutsättningarna och ska försöka hamna i bra klubbar så vi får köra i många divisioner. 

Bröderna har skrivit på för Vetlanda MS:s allsvenska lag Njudingarna. Om det blir en fortsättning i Dackarna är alltjämt oklart. 

– Vi bor hemma i Målilla och tycker om att köra i Dackarna, men det är inte riktigt klart hur det blir än. 

Vad behöver du förbättra för att det ska bli ett bra 2023?

– Det är både med mig själv och med materialet som jag kör på, det är det största vi behöver fokusera på. På cyklarna har kopplingen varit ett problem, men vi har gjort stora framsteg under hösten. Vi har fått ordning på kopplingen och det ska göra att vi får till starterna och är med från början i heaten. Just starter kan vi inte träna i vinter, men det är materialet på cykeln som vi kan fixa. Det är viktigt att lägga fokus på träning för att vara smidig, snabb, explosiv och mentalt förberedd. 

Åker med speedwaycykel på isen

Just starterna var en detalj som bröderna la stort fokus vid höstens träningspass på motorbanan i Målilla. 

– Vi har fått hjälp från folk som är duktiga och har hållit på med det tidigare, bland annat John Jensen. Det känns som att vi har hittat saker som vi inte har sett tidigare och det kommer bli bra om det håller i sig till nästa säsong. John har lärt oss mycket som vi inte visste innan och det är alltid skönt att få hjälp från folk som vet hur det ska vara.

Bröderna bor precis bredvid en sjö utanför Målilla och brukar vara ute och åka på isen om vädret tillåter. 

– Det är bra för balansen så man inte glömmer bort det helt.  Det gjorde vi hyfsat mycket förra vintern och i år ska det nog bli mer. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt