Annons:

Gryningspyromanen döms till fängelse – får sitta i fem år

Än en gång döms Ulf Borgström, även kallad Gryningspyromanen, till fängelse. Nu har han bland annat dömts för försök till mordbrand i Köping.

Annons:

I slutet av 00-talet eldhärjades flera betydelsefulla byggnader i vår region. Det handlade bland annat om Ösjöfors pappersbruk, Emil i Lönnebergas snickerboa, Astrid Lindgrens barndomshem och Pelarne kyrka.

Ulf Borgström var misstänkt för bränderna, men har aldrig dömts för någon av bränderna runt Vimmerby.

Döms för försök till mordbrand

Totalt har Borgström varit misstänkt för hundratals bränder under 2000-talet. 2011 dömdes han till åtta års fängelse för en grov mordbrand i ett hyreshus i Ystad. Han släpptes frivilligt 2016.

De bränderna han var misstänkt för att ha anlagt den här gången var dels mot en äldre kulturbyggnad av trä i Arboga och dels mot socialförvaltningens kontor i Köping. Båda bränderna inträffade under 2017.

Nu har Borgström konstaterats vara skyldig till flera brott, bland annat försök till mordbrand på socialförvaltningens kontor i Köping. Han friades däremot från misstankarna kring den grova mordbranden i Arboga.

Kommer att överklaga

I Västmanlands tingsrätt dömdes han till fängelse i två år och åtta månader, men straffet blir i praktiken hårdare än så.

– Han döms för de nya gärningarna, men den villkorliga frigivningen förverkas. Tidigare har han suttit av två tredjedelar av ett straff, men nu läggs den resterande tiden – två år och sju månader – på det nya straffet. I praktiken döms han alltså till ett straff på ungefär fem år, säger Fredrik Ingblad, åklagare på åklagarkammaren i Västerås, till Expressen.

Viktor Svartz, Ulf Borgströms advokat, meddelar att domen kommer att överklagas.

– Att tingsrätten ogillade åtalet gällande grov mordbrand i Arboga är vi väldigt nöjda med, vi anser att det är en korrekt bedömning. Vad gäller händelsen i Köping har min klient nekat brottet, men där har tingsrätten valt att döma honom till försök till mordbrand. Det anser vi är felaktigt, säger Viktor Svartz till Expressen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt