Annons:

TVÅ MÄN DÖMS FÖR GROV STÖLD I HULTSFRED – EN UTVISAS

Två män döms för mängder av brott i Hultsfred. Foto: Kalmar tingsrätt

TVÅ MÄN DÖMS FÖR GROV STÖLD I HULTSFRED – EN UTVISAS

Två män döms för en rad olika brott i främst Hultsfred. Den ena är i 30-årsåldern och den andra i 20-årsåldern och den senare av dem utvisas i fem år.
I samma dom frias även en man som var misstänkt för grov stöld och försök till grov stöld.

Annons:

Mannen i 20-årsåldern, bosatt i Hultsfreds kommun, döms för stöld, ringa stöld, grov stöld, häleri, hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, två ringa narkotikabrott och tre brott mot knivlagen. Han frias för ett försök till grov stöld.

Straffet blir fängelse i sex månader och utvisning i fem år. Han ska även betala ett skadestånd på 150 kronor.

Mannen i 30-årsåldern, också bosatt i Hultsfreds kommun, döms för stöld, grov stöld, häleri, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Han döms till skyddstillsyn och ska betala 5 150 kronor i skadestånd.

Stal vattenpipor och öl

De två männen har tillsammans stulit tre vattenpipor och 48 ölburkar, värde 3 300 kronor, från ett förråd i Hultsfred. Dagen efter, den 19 juni, stal de bland annat en tv, plånbok och bankkort från en bostad i Målilla. Värdet uppskattas till cirka 3 000 kronor. Händelsen rubriceras som grov stöld.

30-åringen hotade sedan att döda ägaren till prylarna om han anmälde och han har också tagit en stulen läderfåtölj, värd cirka 1 000 kronor, i befattning vid ett tidigare tillfälle. 

20-åringen har stulit ett par skor från Intersport i Vimmerby den 18 april i år. Några av 20-åringens brott utspelade sig på Migrationsverkets boende i Malmö tidigare i år.

De båda männen har erkänt de flesta av gärningarna.

Utsatt för stöld i natten

Under en natt i juni blev en äldre man utsatt för en klockstöld i sin bostad i Hultsfred. Mannen blev skärrad av händelsen och 20-åringen greps med klockan på sig. För den händelsen stod även en man i 20-årsåldern från Söderköping åtalad.

Tingsrätten anser dock inte att det är bevisat att de åtalade männen stal klockan, utan friar dem för åtal om grov stöld och dömer i stället den ena 20-åringen för häleri.

Försökte ta sig in med hammare

De två männen frias också för försök till stöld trots att de erkänt att de med hammare försökt ta sig in i 30-åringens bostad. Där skulle de hämta tre bensindunkar som en av männen köpt – och tingsrätten menar att det inte går att bevisa att de hade för avsikt att stjäla något från 30-åringen.

Tingsrätten kan inte heller döma männen för något brott som de inte står åtalade för, som i det här fallet skadegörelse och häleri.

Utvisas i fem år

30-åringen är tidigare ostraffad och klarar sig med en skyddstillsyn. 20-åringen förekommuner under åtta avsnitt i belastningsregistret. Han har fått fem asylansökningar avslagna och utvisas nu ur landet. Mannen får återvända först 2023. Han ska vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft med tanke på återfallsrisken.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt