Annons:

Sveriges främste entreprenör föreläste på hemmaplan – söker engagerade medarbetare

David Modig, vd på Modig Machine Tool AB, föreläste på Valhall i Hultsfred tidigare i veckan. Foto: Ossian Mathiasson

Sveriges främste entreprenör föreläste på hemmaplan – söker engagerade medarbetare

Virserumsbördige David Modig, utnämnd till årets främsta entreprenör i Sverige, höll tidigare i veckan i en föreläsning för skolungdomar och bransch i Valhalls biosalong.
– Det känns mycket bra att vara här, säger han till Dagens Hultsfred.

Annons:

David Modig, vd på familjeföretaget Modig Machine Tools AB, kammade i slutet av mars hem huvudpriset i EY World Entrepreneur of the Year i Stockholm och utsågs till Sveriges främsta entreprenör. Han fick i den prestigefyllda tävlingens världsfinal konstatera att konkurrensen var för tuff. 

Modig Machine Tool konstruerar och tillverkar precisionsmaskiner, i huvudsak till flyg- och fordonsindustrin, och har cirka 100 anställda. Fabriken i Kalmar invigdes 2019 och nu bygger företaget ut med mer än dubbelt så stora lokaler. Utbyggnationen på 9 000 kvadratmeter i Kalmar är påbörjad och ska vara klar i maj nästa år.

"Man kan bara ha mål"

Det är en företagare och ett företag på frammarsch och David Modig fick i tisdags till ett besök på Additivt Teknikcenter i Hultsfred som följdes upp med en föreläsning i Valhalls biosalong. 

– Det känns mycket bra att vara här. Kul att vara tillbaka på gamla marker. Syftet med föreläsningen är att försöka förmedla vilka Modigs är och kolla om det finns intresse hos åhörarna för att komma in i branschen, säger David Modig. 

En stor del av Modigs föredrag handlade om firman och resan som de har gjort, vad som är på gång och vad som har varit bra respektive mindre bra genom årens lopp. 

Vad säger du om resan som du har gjort med företaget?

– Den är kantig men den har gått åt rätt håll, säger han och fortsätter:

– Man vet aldrig vad som händer med våra drömmar. Man kan bara ha mål, sedan får vi se om det går eller inte. Det är inget som man kan garantera. 

Vad har företaget för mål?

– Det låter lite generellt men tanken är att växa till ett större bolag som kan ha större affärer.

"Söker folk som är på bettet"

Entreprenörskap och företagande var bärande delar i föredraget som han höll för studenter på Additivt Teknikcenter och lokala företagare inom branschen.

– Jag söker folk som är på bettet och engagerade. Det går inte vara en slashas som går runt med händerna i byxfickorna och tror att man ska få betalt för att inte göra jobbet som man är tilltänkt för. 

Är elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred aktuella för er?

– Så länge de bara är intresserade och vill in i branschen så är det absolut intressant för oss. 

Han vittnar om att det är svårt att hitta kompetent personal. 

– Vi har ett jättebra gäng men om man ska växa så är det jättesvårt. Det blir svårare för varje gång med tanke på att vi dammsuger marknaden. 

"Ögonöppnare för många"

Michael Leijonhud på Additivt Teknikcenter tycker att det var ett lyckat föredrag. 

– Det var en ögonöppnare för många åhörare. Det är ett stort arbete som behöver läggas ner för att lyckas. Många tror säkert att det kommer av sig själv, vilket det inte gör. Engagemanget och intresset är nummer ett, säger Michael Leijonhud och fortsätter:

– Han är vald till Sveriges entreprenör nummer ett och man kan med facit i hand säga att han har fått företaget att växa, inte minst i Kalmar där deras utbyggnation ska invigas i maj månad. Det är helt otroligt att de ska bygga ut med 9 000 kvadratmeter och att de siktar på 200 anställda så man förstår att de har mycket på gång. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt