Annons:

Virserumssonen om prestigefyllda priset och storsatsningen i Kalmar

David Modig, vd för Modig Machine Tool AB, har utsetts till Sveriges främsta entreprenör. Foto: Teo Axlund/Axlmedia

Virserumssonen om prestigefyllda priset och storsatsningen i Kalmar

David Modig från Virserum har utsetts till Sveriges främsta entreprenör. Mycket är på gång i företaget Modig Machine Tool AB som bland annat förbereder för en stor utbyggnad vid huvudkontoret i Kalmar.
– Det känns overkligt att jag har fått detta stora pris, säger David Modig. 

Annons:

Virserumsbördige David Modig, vd för familjeföretaget Modig Machine Tool, vann huvudpriset EY Entreprenur of the year i Sverige och ska representera Sverige i den internationella tävlingen i Monaco i sommar. 

Han kan numera titulera sig som årets främsta entreprenör i Sverige, ett prestigefyllt pris som han tog emot på Grand Hotel i Stockholm i fredags. 

– Det är det största priset som man kan vinna som företagare om man ska titta på priser. Det är fantastiskt kul. Det har varit lite svårt att smälta det. Det tog ett par dagar innan man fattade vad som hade hänt. Det är riktigt, riktigt kul samtidigt som det känns lite overkligt, säger David Modig. 

"Stor bonus att jag vann"

Han känner en stor stolthet över utmärkelsen och trodde inte att det skulle gå hela vägen. 

– Det är en stor bonus att jag gick och vann. Företagen som normalt sett vinner det här är miljardbolag som inte kommer från den här regionen. Det är första gången ett företag som region öst vinner så det är väldigt bra för firman och alla som har hjälpt till under åren. Det är ett kvitto på att vi har gjort mycket rätt.

Över 1 000 företagare var från början nominerade till det stora priset innan antalet företagare blev färre.

– Man fick träffa en jury och presentera sitt företag för att vinna regionfinalen i östra Sverige. Jag vann och gick till riksfinalen tillsammans med fem företagare från andra regioner, säger han. 

"Lite David mot Goliat"

Han fick ställa sig framför en jury med många av de mest framgångsrika företagarna i Sverige vid fredagens riksfinal. 

– De satt och lyssnade på vad jag hade att säga. Jag hade ingen aning om att jag skulle vinna förrän de läste upp mitt namn på galan. De hade läst på och hade väldigt mycket information om firman. 

Hur stort är detta?

– Normalt sett är det miljardbolag omsättningsmässigt som vinner priset. Det är första gången ett företag från den här regionen vinner huvudpriset i Stockholm. Det är lite David mot Goliat, säger han och skrattar. 

Tankar kring att du ska representera Sverige i den stora, internationella finalen?

– Jag har nog inga tankar om det, jag har knappt hunnit smälta det här svenska priset. Det kommer vara en ära att få vara där. Att man ska tro att man ska gå och vinna i världen är inget som jag tänker på. Det är bara kul att få vara med.

Kanonstart på 2021

Modig Machine Tool är ett familjeägt företag som drivs av tredje generationen och kan stoltsera med internationella muskler. Företaget har sitt huvudkontor i Kalmar sedan några år tillbaka där de har byggt en ny fabrik som leder till många nya arbetstillfällen. 

– Det går bra, väldigt bra för företaget. Vi har ställt om rätt så rejält mot elbilsmarknaden då vi har varit fokuserade mot flygindustrin. Jag tog för några år sedan ett beslut om att försöka satsa mer mot elbilsmarknaden. Det har varit ett lyckat beslut. 

Företaget påverkades av coronapandemin men det löste sig på ett bra sätt. 

– Vi hade ett rätt så stort tapp under året vad gäller försäljningen på grund av stoppet i flygindustrin. Jag tror att vi tappade 150 miljoner kronor i försäljning men vi gjorde ändå ett bra resultat även om vi tappade så pass mycket försäljning. 2021 har börjat fantastiskt bra i första kvartalet där vi ligger bra till.

Bygger nya lokaler i Kalmar

Företaget ska inom kort dra igång med ett stort byggprojekt vid sitt huvudkontor längs med E22 i höjd med Värsnäs strax utanför Kalmar. 

– Vi ska precis sätta spaden i jorden och börja bygga ut våra lokaler i Kalmar med 8 000 kvadratmeter. Nu är det full fart med det. Nu ökar vi här i Kalmar för att vi ska kunna ta hand om fler ordrar. Ytan i Kalmar är för liten. Vi har för många ordrar som kommer in för lokalens yta. 

– Vår tanke har hela tiden varit att vi ska bygga i tre etapper och ha över 15 000 kvadratmeter när allt är färdigt. Vi har växt ur lokalerna som vi byggde i etapp ett så vi bygger lite större i etapp två. Vi håller också på och försöker färdigställa vårt bygge i USA så det är mycket på alla ställen. 

Hur ser det ut rent personalmässigt?

– Redan i år har vi anställt 15–20 nya medarbetare så det ökar stadigt. Om allt går som vi hoppas så är vi nog lite över 100 medarbetare när året är slut.

Verksamheten fortsätter i Virserum

Företaget grundades i slutet av 1940-talet och har haft sin bas i Virserum där man alltjämt finns kvar. 

– Det är 10-15 personer som jobbar kvar i Virserum. De jobbar med lager och delmontering. Det finns inga tankar på att lägga ner Virserum. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt