Annons:

S vill höja turistvärdet kring Emån – pengar till förstudie ska sökas

Socialdemokraternas motion om en cykelled utmed Emån ska utredas. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

S vill höja turistvärdet kring Emån – pengar till förstudie ska sökas

Turistvärdet kring Emån ska höjas med hjälp av cykelled. Det anser Socialdemokraterna i en motion och kommunstyrelsens arbetsutskott tillsätter en utredning för att titta närmare på förslaget.

Annons:

Emån är 22 mil lång och rinner genom åtta kommuner. Det rika natur- och kulturlivet i området med unik flora och fauna vill Socialdemokraterna ta tillvara på. 

S menar att en cykelled utmed Emån skulle höja turistvärdet för hela regionen, något som på sikt skulle kunna leda till att företag och arbetstillfällen växer fram och kopplas till leden. 

Del av sträckan ska tillgängliggöras

I motionen gav de kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning som undersöker förutsättningarna för att kunna genomföra projektet helt eller i etapper. 

Malin Albertsson, turism- och informationschef, och Jenni Leppelt, turistkonsulent, har tittat närmare på motionen och ambitionen bör vara att tillgängliggöra en del av sträckan där framtida paketering av exempelvis matmöjligheter och cykeluthyrning kan utvecklas. 

Kostnad på 15 000 kronor

Nu ska förutsättningarna undersökas och medel för en förstudie på sex månaders tid ska sökas hos lämplig finansiär. Extern hjälp för att skriva ansökan till en förstudie uppskattas medföra en kostnad på cirka 15 000 kronor och om förstudien beviljas bör den innehålla en tjänst som projektledare. 

Förhoppningen är att övriga kommuner utmed Emån ska få upp ögonen för att själva söka liknande medel för sträckor utmed Emån i den egna kommunen. Kommunstyrelsen skickade i tisdags ärendet vidare till kommunfullmäktiges nästa sammanträde där beslut om ansökan till bidrag tas. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt