Annons:

Stolta över att motion antogs på kongress –

Nina Lindqvist Alexandra Svensson och Rosie Folkesson fick en motion antagen på helgens distriktskongress. De har fått bra gehör från riksdagspolitikern Tomas Kronståhl, som hjälpt dem att driva motionen. Foto: Privat

Stolta över att motion antogs på kongress – "Storstäderna är mycket i fokus"

En Hultsfredsmotion antogs på Socialdemokraternas distriktskongress i helgen. Fler såg vikten av att säkerställa kompetensförsörjningen på landsbygden genom att ge Myndigheten för yrkeshögskolan ett geografiskt uppdrag, så inte fullt lika många utbildningar hamnar i storstäderna.

Annons:

– Jätteroligt att den antogs till partikongressen som är 2025, säger oppositionsrådet Alexandra Svensson som skrivit motionen tillsammans med Rosie Folkesson och Nina Lindqvist, alla Hultsfred.

Det var Alexandra och Ninas inte bara första distriktskongress, utan också första motionen de författat till kongressen, så det kändes förstås extra roligt att den antogs.

– Små orter behöver få lite mer uppmärksamhet än vad de har idag, så det är jättekul att man kan driva något som gynnar ens egen kommun och ort framöver, säger Alexandra Svensson.

Totalt hade 22 motioner, två från Hultsfred, lämnats in till kongressen som lockade 140 deltagare till Nybro.

Vad är det ni vill med den här motionen?

– Vi vill att YH-Myndigheten ska ha ett geografiskt uppdrag och inte glömma bort landsbygdsorterna, så vi säkerställer kompetensförsörjningen i hela landet genom att få fler utbildningar beviljade och få fler till näringslivet på landsbygden. Nu erbjuds flest utbildningar till storstäderna. 

Har det här någon grund i att Hultsfred Lärcenter fick avslag på utbildningar senast?

– Grund vet jag inte, men det gjorde att vi fick oss en tankeställare hur man behöver säkerställa att vi får fler utbildningar hit. Det gäller inte bara Hultsfred, utan även andra landsbygdsorter som är i samma sits som oss.

Vad tror du om möjligheten att motionen går hela vägen, så riksdagsgruppen hörsammar den och tar den vidare?

– Jag tror och hoppas att möjligheterna är goda och stora framför allt. Man behöver se till de små orterna och kommunerna också, idag är storstäderna mycket i fokus. Att YH-Myndigheten skulle få ett geografiskt uppdrag tror jag skulle underlätta för många.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt