Annons:

Alexandra, 31, blir ny S-topp:

Alexandra Svensson (S) blir nytt oppositionsråd och det tyngsta namnet för partiet i Hultsfred efter Tomas Söreling. Foto: Simon Henriksson

Alexandra, 31, blir ny S-topp: "Allt blir en utmaning"

Hon är född och uppvuxen i Hultsfred. Socialdemokrat har hon varit länge. Nu blir Alexandra Svensson, 31, S tyngsta namn efter Tomas Söreling.
– Allt blir en utmaning, säger hon om uppdraget.

Annons:

Så sent som i februari förra året valdes Alexandra Svensson till ordförande för Kommunal i Hultsfred-Högsby. Nu tar hon klivet in i politiken på allvar.

Det hela beror på att Tomas Söreling, efter närmare 40 års politiska arbete, berättade att det var slut tidigare i höstas. 65-åringen meddelade då att han skulle lämna alla politiska uppdrag och Socialdemokraterna behövde hitta ett nytt oppositionsråd. 

Henne hittade man alltså i Kommunal. Men att tacka ja var inte självklart direkt. 

– Nej, det var det inte. Först blir man som ett frågetecken men när man funderar, så känner man att ja, absolut, berättar Alexandra Svensson när hon presenteras. 

Född och uppvuxen här

31-åringen är född och uppvuxen i Hultsfred. I ett och ett halvt år bodde hon förvisso i Målilla men trogen hemkommunen har hon alltid varit. 

Nu kommer hon driva sina åsikter politiskt istället för fackligt.

– Jag kliver av som Kommunals ordförande den 1 januari. Jag har mycket åsikter och har haft mycket åsikter som Kommunals ordförande, men nu får jag driva det via politiken, säger hon.

Vad lockar med uppdraget?

– Det är utmaningen som lockar. Det blir ett helt nytt arbetssätt för mig och en helt annan nivå. Allt blir en utmaning och det kommer bli intressant. Jag har säkert en uppförsbacke i början som ung och kvinna, men det ska bli spännande. 

Sitter inte i fullmäktige

Socialdemokraternas kommande toppnamn i kommunen är utbildad till både barnskötare och undersköterska.

– Jag har arbetat inom båda och varit med i partiet i två år. Där har jag mest drivit fackpolitisk samverkan och lyft Kommunals sidor, men Kommunal delar många värderingar med S. Jag har mest jobbat med frågor som rör arbetsplatser och varit skyddsombud, så jag har varit på den andra sidan kan man säga, berättar hon.

Den korta tiden som partimedlem gör att hon inte sitter i kommunfullmäktige i dagsläget. Men det ska inte behöva bli något problem. 

– Jag har suttit med som åskådare och har koll på jargongen. Men det blir också något nytt att lära sig och sätta sig in, men jag tror inte det blir något problem att jag inte har rösträtt i kommunfullmäktige. 

"Nya åsikter"

Att hon nu ska leda partiet tror hon kan få en positiv inverkan.

– Jag kommer in med nya åsikter och det kan vara en fördel i många lägen. Att ha otroligt mycket kunskap och ha varit med länge kan också vara en fördel.

Kommer du driva hårdare oppositionspolitik än tidigare?

– Jag får återkomma till den frågan. Jag ligger nog lågt tills jag blir varm i kläderna. 

Välfärden nära hjärtat

Som sina hjärtefrågor nämner Alexandra Svensson välfärden. 

– Det är barnomsorg, skola, vård- och omsorg samt frågor som rör de yngre. Det är mina starthjärtefrågor. 

 

I och med utnämningen ska hon nu också leda partiet i valet 2026.

– Det blir också en utmaning, men jag räds inte utmaningar och ska göra mitt bästa. Målet är att ta makten i nästa val och bli största parti. Det tror vi absolut är möjligt och det behövs lite nytänk.

Vilka hon kan tänka sig att samarbeta med vill hon inte gå in på.

– Jag behöver skaffa mig kännedom och nätverk först. Jag har ingen plan just nu, men jag kommer synas och höras framöver. 

Behöver bli fler

Hon vill att alla ska gå ut skolan med bra utbildning och att många ska kunna kliva in i det lokala näringslivet, säger hon. 

– Vi behöver bli fler i den här kommunen också och då handlar det om att bli attraktiva inom många aspekter. Det handlar om att få folk att flytta hit, få ut dem i arbetslivet och skapa bostäder. Arbetsskor till vård- och omsorgspersonal är också en viktig fråga. 

Hur har folk reagerat på att du ska bli nytt oppositionsråd?

– Det har varit väldigt mycket hemlighetsmakeri om det, så det är inte så många som vet om det. Vi får väl se hur reaktionerna blir nu. 

Formellt väljs Alexandra Svensson av fullmäktige till andre vice ordförande i december månad. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt