Annons:

Socialnämnden ser ut att missa sin budget rejält

Socialnämnden i Hultsfreds kommun ser ut att missa sin budget med flera miljoner. Foto: Ossian Mathiasson

Socialnämnden ser ut att missa sin budget rejält

Socialnämnden kommer missa sin budget med 6,2 miljoner kronor i år enligt prognosen. Det som ligger till grund för tappet är framför allt hemtjänsten och gruppbostäderna.

Annons:

Socialnämnden i Hultsfreds kommun redovisade ett underskott på ungefär 4,5 miljoner kronor i bokslutet för 2017.

Även i år får socialnämnden räkna med röda siffror då de är på väg mot ett underskott på 6,2 miljoner kronor vid årsskiftet, enligt prognosen på helåret. I delårsbokslutet till och med 31 augusti är det en negativ ekonomisk avvikelse på drygt fyra miljoner kronor. 

Stort underskott inom hemtjänsten

Hemtjänsten räknar med att få det överlägset största underskottet med nära sju miljoner kronor och enligt socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) finns det hemtjänstområden som har en budget i balans medan andra har stora underskott. 

– Vi arbetar med att anpassa hemtjänstens kostnader till de resurser som tilldelas via resursfördelningssystemet och det gör vi för att verksamheternas ekonomi ska hamna i balans inför nästa år, säger Per-Inge Pettersson. 

Prognosen för särskilt boende visar på också ett underskott på fyra miljoner kronor, vilket beror på av extra bemanning nattetid men främst på kostnader i samband med byggnationen av paviljongen på Knektagården. Det bygget blev 2,4 miljoner dyrare än vad man hade tänkt sig från första början. 

Migrationspengar hjälper till

Prognosen för gruppbostäderna pekar på ett underskott på 2,3 miljoner kronor på grund av extra bemanning på nätterna då personalen jobbar mer ”vaken natt” än vad man har gjort tidigare. 

Kostnaderna för placeringar av missbrukare på HVB-hem har ökat och beräknas gå med ett stort underskott på 1,8 miljoner kronor. Migrationspengar hjälper till att finansiera flera verksamheter som annars skulle gå med underskott, bland annat kostnaderna för skyddat boende och kostnaderna för försörjningsstöd. 

Några positiva ekonomiska poster finns det också och då handlar det om verksamheterna för hälso- och sjukvård och rehabilitering, HSR, som räknar med ett överskott på fyra miljoner kronor. Det beror på ett flertal vakanta tjänster och att intäkterna är större än budgeterat. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt