Annons:

  • Flera års hårt arbete har gett resultat – Kriminalvården blir kvar i Västervik och utvecklas

    Dan Nilsson, Åsa Lindborg och Per Karlsson.

  • Flera års hårt arbete har gett resultat – Kriminalvården blir kvar i Västervik och utvecklas

    Plankartan över hur anstalten kommer att se ut efter ombyggnaden

Flera års hårt arbete har gett resultat – Kriminalvården blir kvar i Västervik och utvecklas

Anstalten i Västervik har ett tidsbestämt avtal om att finnas kvar i Västervik till 2019. Nu övergår det i att bli permanent och det innebär större möjlighet, fler intagna och det krävs också stora investeringar i att renovera och bygga nya byggnader för 400 miljoner kronor.
– Pengar som till 90 procent hamnar hos lokala entreprenörer som är i byggsektorn, säger Per Karlsson, platschef, Gertrudsvik Fastighet AB.

Annons:

För Västerviks kommun är det väldigt viktigt att Västerviks Anstalten blir kvar och nu får ett 25 årigt avtal.

- Som kommunstyrelsens ordförande är jag väldigt glad över att Anstalten blir kvar här och utvecklas. Det är idag en stor arbetsgivare och med de nya personerna som kommer att anställas blir de en av kommunens största arbetsgivare, säger Dan Nilsson (S).

Åsa Lindberg, kriminalvårdschef anstalten Västervik Norra, har under lång tid, tillsammans med Per Karlsson arbetat hårt för att resultatet skulle bli det som presenterats idag.

- Jag är jätteglad över att berätta att anstalten i Västervik nu kommer att finnas kvar långsiktigt.

Fler och större byggnader

Det nuvarande avtalet löper ut i september 2019. Därefter tecknas ett nytt 25-årigt avtal. Det innebär att många byggnader måste renoveras och att det behövs byggas nya samt att man väljer att flytta köket, som idag är utanför anstaltsområdet, till att ligga innanför stängslet.

- Vi kommer att öka med 45 platser så när all ombyggnad är klar, om fem år, kommer det finnas plats för 300 interner, säger Åsa Lindberg.

Per Karlsson berättar att man följer den detaljplan som finns, vilket innebär att de nya husen som byggs kommer att uppföras innanför stängslet.

- Gemene man kommer knappt att märka av att det byggts till 2 000 kvadratmeter.

Planen är att vissa befintliga hus får en påbyggnad och andra blir totalrenoverade.

- Vi gör ombyggnaden i omgångar, när den nya byggnaden är färdigbyggd flyttas internerna dit innan vi börjar renovera andra hus.

Många nya arbetstillfällen

Eftersom det är ett 25-årigt avtal får inte Kriminalvården själva skriva på avtalet, utan det måste regeringen göra. Det är även regeringen som beviljar investeringen på 400 miljoner kronor.

- Vi har kommit fram i de förhandlingarna och vi ser inte att det blir någon svårighet för regeringen att säga ja, säger Åsa Lindberg.

Hennes glädje riktas dels mot att anstalten blir kvar samt att den kommer att utvecklas.

- Nu kan vi börja arbeta med alla slags behandlingsprogram samtidigt. Det har vi inte kunnat göra tidigare. För det krävs att vi anställer många fler personer som har högskolekompetens.

Det handlar om att anställa fler lärare, socionomer, socialarbetare, chefer och beteendevetare.

- Vi behöver också anställa fler vårdare till anstalten, säger Åsa Lindberg.

Hur många nya jobb det blir totalt kan Åsa Lindberg inte svara på, men det kan bli ännu fler än de 50 nya arbetstillfällen som DVV rapporterade om i går.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt