Annons:

Skadegörelse och rädda kunder – gallerian utrustas med kameror

Gallerian på gågatan i Hultsfred har utrustats med överraskningskameror för att stoppa skadegörelsen och göra kunderna trygga. Foto: Ossian Mathiasson

Skadegörelse och rädda kunder – gallerian utrustas med kameror

En ny lag har ökat möjligheterna till kamerabevakning för kommuner som slipper krånglet med tillståndskravet.
Tack vare det har Hultsfreds kommun valt att montera heltäckande övervakningskameror i gallerian.
– Vi kommer inte titta på filmerna förrän den dagen då någonting har hänt, säger Jan Oscarsson, fastighetschef på HKIAB.

Annons:

Med den nya kamerabevakningslagen har möjligheterna ökat till att använda övervakningskameror på platser där det finns problem med brottslighet och ordningsstörningar. 

I somras trädde den nya lagstiftningen i kraft och nu har flera kameror monteras i gallerian i H-City. 

– Kamerorna har monterats för att personer, som har varit inne i gallerian, känt osäkerhet och obehag. Vi har också haft en del skadegörelse på väggar och inredning och folk har tryckt på brandlarmet för skojs skull. Vi sätter dit kamerorna för att det inte ska uppstå någon skadegörelse. Det allra bästa vore om vi sätter dit en kamera och att vi inte behöver titta på den, säger Jan Oscarsson, fastighetschef på HKIAB. 

"Ger en säkerhet"

Endast vid brottsliga händelser kommer kommunen titta på övervakningsfilmerna som har satts upp för att vara heltäckande i galleriagången. 

– Via personalen i butikerna i gallerian får ofta höra att de har kunder som inte vill gå in för att det är för mycket busliv. Denna åtgärd gör vi framför allt för den skadegörelse som har varit. Den som till exempel sparkar hål i en vägg ska vi kunna hitta och nu kan vi göra det på ett enklare sätt, säger Oscarsson.

Hur ser du på den tydliga markering som ni gör?

– Vi tycker att det ger en säkerhet för kommuninvånarna som ska gå dit och handla, de ska känna sig trygga. Inträffar det en händelse så har vi möjlighet att gå tillbaka och undersöka det. Det viktigaste är inte att vi tar någon som gör något dumt utan det viktigaste är att ingen gör något dumt.

Hur ser ni på den kritik som finns om integritetsbiten?

– Ingen kommer sitta och titta på filmerna om inget har hänt. Är man där i ärliga och ordentliga syften så är det ingen fara.  

Fler kameror kan sättas upp

I dagsläget har inte Hultsfreds kommun några planer på att sätta upp kameror på flera kommunala byggnader. 

– Det kan bli så småningom men det är inget som är planerat eller klart. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt