Annons:

Hultsfredsartist aktuell med nytt album – släpps inom kort

Karolina ”Steso Songs” Stenström är ­tillbaka med det nya albumet som heter 34. Foto: Pressbild

Hultsfredsartist aktuell med nytt album – släpps inom kort

Hultsfredsartisten Karolina Stenström, känd under artistnamnet Steso Songs släpper sitt andra fullängdsalbum den 18 maj. Skivan har haft riksväg 34 som en viktig fokuspunkt.
– Skivan handlar egentligen inte om vägen utan mer om hur det är att bo i Hultsfred och vara långt ifrån storstäderna, säger hon.

Annons:

I vintras fick Hultsfred popdrottning Karolina Stenström Hultsfreds kommuns kulturstipendium och för en dryg vecka sedan tog hon emot årets kulturpris från Vänsterpartiet under Socialdemokraternas och Vänsterpartiets första maj-firande i järnvägsparken. 

"Skulle göra den i ilfart"

Mitt i allt är hon aktuell med ett nytt album under sin pseudonym. 

Now it’s dark var hennes första fullängdsalbum som kom 2010 och nu, åtta år senare, är det dags att ge ut en uppföljare till debutalbumet som heter 34. Det är en skiva som, precis som debuten, väckts och kämpats fram under flera års tid. 

– Det tog sju år för mig att göra förra albumet och jag tänkte inte att det skulle ta lika lång tid med det andra albumet. Jag hoppades i alla fall inte på det. Jag sa till mig själv att jag skulle göra den andra skivan i ilfart och ha den klar inom ett år efter att den första var släppt men riktigt så blev det inte, säger Karolina Stenström. 

"Läskigt att släppa skiva"

Det har hänt en hel del i artistens liv sedan hon släppte debutalbumet för åtta år sedan. 

– Ja, verkligen. Jag har fått barn, flyttat runt en hel del, bor hemma i Hultsfred nu, skrivit mycket dikter, blivit redaktör för kulturtidskriften Det grymma svärdet och kanske prioriterat andra saker. 

Hon slog nämligen igenom rejält med debutskivan som hyllades för sina trallvänliga melodier med nattsvarta texter om självskadebeteende, bottenfrusna relationer och dåligt mående. Under 2010 kom dessutom två fullängdsskivor med den kortlivade duon Psykakuten men efter det har det varit tyst.  

– Det har också en del att göra med att jag tycker att det är jobbigt och läskigt att släppa en skiva. Jag tvivlar mycket på mig själv och vet aldrig om det blir bra eller inte. Jag tänker ofta på vad andra personer ska säga och tycka, säger Karolina Stenström. 

Fokus på livet i Hultsfred

Den nya skivan innehåller pop som griper tag i lyssnaren och från första början var tanken att albumet skulle heta Let the darkness down, samma namn som hennes senaste singel har. 

– Jag hade faktiskt skrivit en låt som heter 34 som handlade om att vara 34 år. Precis när jag skulle skicka iväg albumet till tryck så kom jag på att 34 heter riksvägen som går utanför Hultsfred, då tyckte jag att det skulle vara kul att döpa en skiva till det, säger hon.

Vad handlar skivan om?

– Skivan handlar egentligen inte om vägen utan mer om hur det är att bo i Hultsfred och att vara långt ifrån storstäderna. Det är flera låtar som handlar om det. Jag har bott i Stockholm och Malmö i tio år och nu återvänt till Hultsfred så många låtar handlar om känslorna inför det. Jag har alltid upplevt Hultsfred som tomt och ödsligt, det hörs i min musik. Det låter ödsligt och mörkt på något sätt, säger hon. 

Vad är känslan nu när du ska släppa det andra albumet?

– Det är lite blandat. Jag är glad och stolt över att jag har lyckats bli klar eftersom jag har fått styra upp allt på egen hand samtidigt som jag har gjort alla andra miljoner saker. Jag fattar knappt själv att jag har lyckats få ihop det. 

Spelat in låtar på Valhall

I biosalongen på Valhall står det en flygel på scenen och den har hon använt för att spela in några låtar på.
Precis som tidigare är det pianot i fokus och fina melodier som blandas ihop med mörka, djupt personliga texter. 

– Jag har suttit vid flygeln i Valhall under många sena nätter och spelat in låtar. Jag behövde spela in piano och hade bråttom för att få det klart. Jag frågade om jag fick låna den och det var okej. Jag har sjungit in nästan hela skivan på nätterna när min dotter sover och spelat in ganska mycket i Stockholm.

Stenström kommer ha en releasekonsert för albumet 34 i Malmö samma dag som det släpps.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt