Annons:

ANRIK BUTIK STÄNGER IGEN NÄR ÄGAREN GÅR I PENSION

Skomakaren och skoförsäljaren Egon Karlsson går i pension och den anrika butiken Skocentrum i Hultsfred stänger igen inom kort. Foto: Ossian Mathiasson

ANRIK BUTIK STÄNGER IGEN NÄR ÄGAREN GÅR I PENSION

Sedan 1999 har Egon Karlsson sålt skor och haft skomakeri på Storgatan i Hultsfred. Nu läggs butiken Skocentrum ner och han går i pension från yrket.
– Förr eller senare måste det ta slut. Nu var det läge att sluta, säger Egon Karlsson.

Annons:

Inom Egon Karlssons släkt har det funnits skomakare och när han blev arbetslös från jobbet på Fjärrvärmeverket gick han skomakarskola i Övertorneå under två år, 1990-1991. 

Efter utbildningen startade han upp eget skomakeri hemma i bostaden innan han tog över affären på Storgatan 1999. 

Efter drygt 20 år som skoförsäljare och skomakare har han bestämt sig för att sluta då han blir pensionär och stänger butiken Skocentrum, något som Nya Tidningen var först med att rapportera om. 

– Det är klart att det är både skönt och vemodigt men det tar för mycket tid då jag har så mycket annat att göra. Jag jobbar på Schenker och är vaktmästare för det här huset. Nu kan jag vara mer tillgänglig, säger Egon Karlsson.

"Var läge att sluta6

Redan för två-tre år sedan bestämde jag han sig för att han skulle lägga ner butiken när han fyller 61 år och det har han gjort under 2018. 

– Butiken har inte gått dåligt på något sätt, det går att leva på det. Förr eller senare måste det ta slut. Nu var det läge att sluta. Jag har haft mycket bra kunder, säger Karlsson. 

Beskriv känslan när man tar ett sådant beslut efter så många år i branschen?

– Då känns det skönt. Det är mycket jobb hela tiden, både lördagar, helger och kvällar. Det är inte bara i butiken som man gör massa arbete utan man ska köpa in skor och betala fakturor, säger han och fortsätter: 

– När jag hade skomakeriet hemma i huset tog jag med mig grejerna hem klockan 18.00 och höll på till 20, 21, 22 och ibland 23. Det var jobbigt innan vi fick flyttade det hit, säger han.

Nu pågår en total utförsäljning i butiken och Egon Karlsson tror att butiken stänger nästa fredag (14 december). 

– Det hänger på hur mycket skor det blir kvar. Från början var det fullt och under de senaste dagarna har det blivit mindre på hyllorna, säger Karlsson. 

"Vill köpa skor i butik"

Hans förhoppning är att någon ska ta över butiken men inget är klart. 

– Är man nischad så tror jag att det kommer funka bra. Allt går inte att köpa på internet. Det finns en grupp som inte har dator och vill köpa skor i butik. Skulle jag vara ung så skulle jag satsa på internetförsäljning men även ta in plånböcker, väskor och paraplyer. 

Vad ska du göra nu?

– Jag kommer inte vara sysslolös. Jag är vaktmästare i den här byggnaden, jobbar en del på Schenker, har sommarstuga, bil och ett stort intresse för jakt och fiske. Det finns alltid saker att göra.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt