Annons:

Öppnar för att straffa tonåringar hårdare:

Nu vill statsminister att Stefan Löfven att tonåringar ska kunna straffas hårdare. Foto: Socialdemokraterna

Öppnar för att straffa tonåringar hårdare: "Ska stå för sina handlingar"

Regeringen vill ta bort den rabatt som unga brottslingar har. I december tillsätts en utredning som ska föreslå ändringar när det gäller den obligatoriska straffnedsättningen för brottslingar mellan 18 och 20 år.
– Nu ska man få stå för sina handlingar, säger statsminister Stefan Löfven (S), enligt TT.

Annons:

Den rödgröna regeringen anser att tonåringar som är myndiga ska straffas på samma sätt som äldre brottslingar. Straffskärpning ser statsministern som nödvändig för att krossa de kriminella gängen.

– Det finns många unga män som redan blivit djupt kriminellt belastade och som är nyckelpersoner i gäng. De får inte särskilt hårda straff i dag. Är man myndig ska man stå för sina handlingar fullt ut, säger Stefan Löfven.

Enligt regeringens sammanräkning har det skett 230 skjutningar med 32 döda och över hundra skadade bara i år. Men trots Löfvens nya inställning vill han inte säga att han gett upp hoppet om att unga brottslingar kan rehabiliteras.

– Absolut inte, men vi ska vara hårda mot brotten och då måste man förstå att när man gör den här handlingen då kommer det att kännas, säger statsministern.

"Får utredningen titta på"

Om en 18-åring, till skillnad från nu, ska kunna dömas till livstids fängelse vill Löfven inte svara på. 

– Det får utredningen titta på. 

Utredningen ska även överväga om de särskilda ungdomspåföljder som finns i dag bara ska kunna tillämpas på brottslingar under 18 år. Den ska även titta på om möjligheten att döma 18-20-åringar till fängelse inte längre ska vara begränsad.

Moderaternas rättspolitiske talesperson, Tomas Tobé, säger att M drivit frågan om att ungdomsrabatten ska slopas. Han hoppas att det blir en snabb utredning, säger han till TT. 

– Men utöver det skulle man också behöva ge besked om att vi ska slopa dagens form av mängdrabatt. Vi har kriminella som begår väldigt många brott och jag har svårt att förstå varför de får rabatter, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt