Annons:

Centerpartiet: Ack så besvikna vi blev

Vimmerbys kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij är en av de centerpartister som skrivit under debattinlägget. Foto: Jakob Karlsson

Centerpartiet: Ack så besvikna vi blev

Så kom då beskedet som många av oss väntat och hoppats på, nämligen beslutet om beviljade YH-utbildningar, men ack så besvikna vi blev. Utav 496 beviljade utbildningar hamnade endast 3 utav ansökta 8 i Kalmar län.

Annons:

Det motsvarar 37,5 % av antalet sökta utbildningar och kan jämföras med regioner som Jönköping, Jämtland, Dalarna, Värmland och Kronoberg som alla hade över 60% beviljade utbildningar. Sätter vi antalet utbildningar i relation till befolkningen så hamnar vi på en näst sista plats, endast Uppsala har sämre siffror.

Ett annat sätt att beskriva snedfördelningen i landet är att 313 av 496 beviljade utbildningar hamnade i våra storstadsregioner, vi noterar också att absoluta merparten av utbildningarna hamnar i straka universitets- & högskoleregioner.

 *

Vi har många bristyrken i Kalmar län och att hitta arbetskraft med rätt kompetens är en svår utmaning både för vårt näringsliv, kommunerna och regionen. Här kan YH-utbildningarna spela en viktig roll för att möta den utmaningen.

Myndigheten för Yrkeshögskola (MYH) visar i det här beslutet det vi ofta känner av från myndighetshåll, att vi i vår del av Sverige är satta på undantag. 

Sverige är så mycket mer än våra tre storstadsregioner och vi tycker att det är dags för myndighetssverige att inse detta och ge oss möjligheter att utvecklas. Inför nästa ansökningsomgång så anser vi att MYH behöver ta en större hänsyn till lokala och regionala förutsättningar när beslut skall fattas.

Hur ser möjligheterna till utbildning ut? Vilka kompetensbehov finns i regionen? Detta är två ytterst viktiga parametrar tillsammans med en ökad geografisk spridning som måste vara en del i MYH:s beslut.

Vi är en region med 12 kommuner som vill utvecklas och som vill ge vårt näringsliv möjlighet att utvecklas men då behöver vi också för rätt förutsättningar, då behöver myndighetssverige också se oss och våra behov. Vi vill se en jämnare och rättvisare fördelning av utbildningsmöjligheter i landet. 

Ingela Nilsson-Nachtweij (C)

Kommunalråd Vimmerby

Lars Rosander (C)

Kommunalråd Hultsfred

Karin Helmersson (C)

Regionråd för regional utveckling

Nybro

Sthina Johansson-Evertsson (C)

Kommunalråd Högsby

Conny Tyrberg (C)

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Västervik

Christina Davidsson (C)

Kommunalråd Nybro

Johan Jonsson (C)

Kommunalråd Emmaboda

Anders Johansson

Kommunalråd Mönsterås

Ingemar Einarsson (C)

Kommunalråd Kalmar

Roger Gustavsson

Ledamot regionfullmäktige

Mörbylånga

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt