Annons:

SD kräver en kriskommission för länets sjukvård

Majoriteten har kapitulerat i bemanningsfrågan, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande och kräver att en kriskommission för länets tre sjukhus.
Flytten av behandlingsenheten för cancer i Västervik är den senaste i raden av försämringar som drabbar patienterna i länet. Sverigedemokraterna kräver nu att regionstyrelsen tillsätter en parlamentarisk kriskommission i syfte att ompröva prioriteringen av regionens resurser.

Annons:

Stängningen av vårdplatser vid länets tre sjukhus, liksom nedläggningen av IVA i Oskarshamn, och nu flytten av cancerenheten i Västervik, är konsekvenser av att den S-ledda majoriteten, numera med stöd av C och L, under en lång rad av år inte har tagit bemanningsfrågorna på allvar. - Vi vill att kommissionen bl.a. ska utreda varför Regionens handlingsplaner för att minska beroendet av bemanningsbolag inte har gett något resultat, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg. Kommissionen ska ta fram förslag på hur resurserna för hälso- och sjukvårdsarbetet i regionen kan omprioriteras. Senast i höstas röstade S, C och L nej till Sverigedemokraternas förslag om 50 mnkr extra till förbättrad arbetsmiljö och lönesättning. Man har också under flera år sagt nej till vårt förslag att på allvar se över den under de senaste tio åren abnormt svällande icke-vårdnära byråkratin. - Det är patienter och medborgare som i slutänden får betala priset för detta mångåriga misslyckande och denna vägran att lyssna från majoritetens sida, säger Britt-Marie Sundqvist, ledamot i beredningen för hälso- och sjukvård. Det är fullständigt oacceptabelt att patienter som har det allra största behovet av en trygg och nära vård inte längre kan få regelbunden behandling utan att resa över hela länet. Bemanningskrisen i Västervik har pågått bakom kulisserna och personalen har gjort stora insatser för att behålla vårdnivån. Majoriteten har dock inte informerat om den akuta situationen i vare sig regionstyrelsen, beredningen för hälso- och sjukvård eller personalutskottet. - De har mörkat för oss att sjuksköterskorna sagt upp sig och att det fanns en risk att avdelningen i Västervik skulle behöva flyttas, säger Claus Zaar, ersättare i beredningen för hälso- och sjukvård. Sverigedemokraterna vill att majoriteten tillsätter en kriskommission som ger medborgarna bästa sjukvård i hela länet. Det är vår förhoppning att majoriteten tar sitt ansvar genom att ta till sig detta förslag för att åstadkomma ett verkligt omtag gällande bemanningen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt