Annons:

Hellberg (S) om omtalade lunchen: ”Skulle känna rädsla och fruktan

Jonas Hellberg (S).

Hellberg (S) om omtalade lunchen: ”Skulle känna rädsla och fruktan"

Hur kan ett kristet parti vilja samarbeta med ett parti vars främsta mål är att köra ut invandrarna?

Annons:

Är lunchen mellan KD:s Ebba Busch Thor och SD:s Jimmie Åkesson något att uppröras över? Givetvis är själva lunchen och det faktum att de satt vid samma matbord inte så uppseendeväckande. Jag har själv ätit lunch med olika Sverigedemokrater, och andra politiska meningsmotståndare också för den delen. Jag tycker att man måste kunna bete sig hyfsat och uppträda civiliserat mot varandra även om de politiska övertygelserna skiljer sig markant från varandra. Men den här lunchen var ingen normal lunch eller en plötslig ståfika i samband med något möte. Nej, lunchen var noggrant genomtänkt och övervägd in i minsta beståndsdel. Syftet var att skapa medialt intresse och sända en tydlig signal till väljarna: våra partier är beredda att samarbeta i framtiden.

Stor uppmärksamhet

Partiledarna uppnådde sina syften med råge. Uppmärksamheten blev total. Ebba och Jimmie lät sig gladeligen fotograferas tillsammans och båda partierna uppdaterade sina Facebook-sidor med identiska bilder och liktydiga texter. 

Vad vill de då uppnå? KD vill ha uppmärksamhet och locka över ännu fler främlingsfientliga väljare. I jakten på högre opinionssiffror har Ebba märkligt nog inga bekymmer att förhandla med ett parti som har sina rötter i nazismen. SD vill å sin sida framstå som ett mer rumsrent parti än vad de faktiskt är. Att KD bjuder in och att SD blir tagna på allvar betyder mycket. Jimmie drömmer om att skapa ett konservativt politiskt block och få reellt inflytande i framtiden. 

Lunchen är därför verkligen något att uppröras över, förutsatt att man inte vill se en främlingsfientlig och konservativ inriktning på politiken och samhället förstås. 

Allt svårare

De politiska skälen till mötet var enligt KD-ledaren att hitta majoriteter inom till exempel sjukvårdspolitiken och energipolitiken. Bara svepskäl förstås. För ett anständigt parti borde det aldrig finnas någon anledning att ge makt till ett främlingsfientligt parti. Dessutom finns det många andra möjligheter att åstadkomma politiska kompromisser och öppningar i riksdagen. 

Det enda positiva med lunchen är att vägen tillbaka till en borgerliga fyrpartiallians och en återgång till den fördummande blockpolitiken blir allt svårare. Jag kan inte föreställa mig att Annie Lööf skulle kunna tänka sig att äta arbetslunch och förhandla med Jimmie Åkesson. Annie Lööf har liberala och humanistiska värderingar i sitt DNA som tvärt säger emot, något den allt mer populistiske Ebba Busch Thor alltså tycks sakna. Med henne som partiledare är inget heligt. Jag vill tro att något likande aldrig hade kunnat inträffa under Alf Svenssons eller Göran Hägglunds tid.

"Missvisande varudeklaration"

Att KD skulle vara det parti som bäst stod upp ”för den judisk-kristna etiken”, som de själva påstår, är därför en mycket missvisande varudeklaration. Att KD dessutom skulle stå ”bakom den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism” är inget annat än tomma ord. Det finns nämligen inget kristet eller humanistiskt i att samarbeta och legitimera ett parti vars främsta mål är att köra ut invandrarna, att ständigt i offentliga sammanhang misstänkliggöra och anklaga muslimer som kollektiv för det ena och det andra, samt inte dra sig för att på mycket osmakliga sätt skämta om judar och förintelsen.

Som kristen socialdemokrat brukar jag luta mig mot den så kallade gyllene regeln när jag ska ta ställning i svåra etiska och mänskliga frågor. Om Ebba Busch Thor och övriga kristdemokrater har glömt bort så kommer den här som en påminnelse, ur Matteus 7:12: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem”. För mig har orden betydelse för min människosyn, hur mitt eget handlade påverkar andras liv och hur jag hoppas att andra ska agera i svåra situationer. 

Rädsla och fruktan

Hade jag varit invandrare i ett land långt borta skulle jag känna rädsla och fruktan om etablerade partier började söka framgång i nationalismen och inledde samarbeten med främlingsfientliga partier. Jag skulle känna mig hotad och ifrågasatt. Förstår du, Ebba Busch Thor, att många människor känner så idag och  att du sviker det som många hade förväntat sig av dig? Att ett kristdemokratiskt parti rimligen inte borde samarbeta med ett parti som utnyttjar våra rädslor och vill ställa människa mot människa. För mig är det obegripligt. 

Jonas Hellberg (S)
Regionpolitiker

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt