Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Jag drömmer om en julhandel hemma

Nu är det jul igen och nu är det jul igen och på julen ska vi bräcka alla julklappsrekord. Och det var alldeles sant, och det var alldeles sant, i år, igen.

Annons:

Den närmar sig, kanske är den redan här. Den årliga julhetsen. Och jag menar inte lussebakandet och granklädandet och tv-kalendertittandet. Jag menar: 

- Vad önskar du dig? 

- Ingenting. 

- Men säg nåt! Hitta på nåt!

*

Varenda unge ska va glad och få julklapp. Helst tio. Eller fler. Julklappshetsen är lika ständig som pepparkakorna. Och den växer sig starkare år för år. 

På vinden, i förrådet och i källaren står fullt av prylar. Sådant som ska rensas ur ”när vi får tid”. Sådant vi samlat på oss genom åren. Sådant vi fått i julklapp trots att vi svarat det klassiska ”ingenting” när någon frågat vad vi önskar oss.

Vi är så många som svarar ”ingenting” på den där frågan.

Och ändå slår vi julklappsrekord, i år, igen.

*

Men ja, jag vet ju känslan, har den själv. När tomten står där och kliar sig i skrevet framför brasan för att jutesäcksbrallorna kliar, då hoppas jag innerligt att det ska stå mitt namn på nästa paket. Och nästa. Helst på alla. Inte för att jag vill ha en pryl till, men för att det hör till. För att barnet i mig matats med ”Vad önskar du dig i julklapp?” och ”Hur många paket fick du?”. Och för att det är spännande. 

Så, om vi nu prompt måste och vill ge varandra grejer, vad kan vi ge då? 

Vissa klappar kan aldrig hamna på vinden, och de är nästan gratis. Det kan vara:

• En dikt om hur fantastisk någon är

• En låt om hur fantastisk någon är

• En liten film om hur fantastisk någon är

• En dejt

• En teaterbiljett

• Ett presentkort på hemlagad middag en grå marsdag 

• Ett helt gäng av någons favoritfrukt

• Matlådor av någons favoritmat

• Hembakta kakor

• Hembakta bullar

• Hembakt bröd

 *

Men om man nu känner att man verkligen måste ge bort något som går att ställa i ett förråd, så är ett hett tips att ta en titt på den egna vinden, i källaren och i förrådet. Där gömmer sig massor av grejer som någon vi känner skulle ha mycket större glädje av än oss. Slå in i gammalt tidningspapper och voila – en perfekt present som både skänker oss och vännen glädje. Win win, liksom.

Och om vi prompt vill lägga pengar på paketen och slå julklappsrekord i år igen, låt oss slå andra slags rekord. Låt oss köpa andra slags julklappar, som välgörenhetsgåvor, gåvor för att rädda vad som räddas kan av klimatet och miljön och havet och djuren, låt oss köpa en get till någon vi antagligen inte känner men som behöver mjölk, skolböcker till ett barn vi aldrig träffat som vill gå i skolan. 

Ta hand om er i julstämningen, och strunta i klappjakten. Julhandla hemma istället. 

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt