Annons:

Padelhall får byggas högre än vad detaljplanen tillåter i Hultsfred

Nordic Wellness padelhall i Hultsfred avviker från detaljplanens bestämmelser gällande bestämd höjd men miljö- och byggnadsnämnden beviljar bygglov trots att hallen blir två meter högre. Foto: MostPhotos

Padelhall får byggas högre än vad detaljplanen tillåter i Hultsfred

Den nya padelhallen på handelsområdet i Hultsfred blir två meter högre än vad detaljplanen tillåter. Debatt och votering krävdes i miljö- och byggnadsnämnden innan bygglovet kunde beviljas. 
– Vi ser inga problem med ett mindre avsteg från detaljplanen, säger Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. 

Annons:

Dagens Hultsfred berättade i maj att Nordic Wellness kommer till Hultsfred och bygger både ett toppmodernt gym och fyra padelbanor. Anläggningen på 2 100 kvadratmeter ska byggas på nya handelsområdet i Hultsfred och förhoppningen är att kunna öppna sommaren 2022.

Nyligen beviljades bygglov för friskvårdskedjans satsning i Hultsfred men det debatterades flitigt innan ärendet gick till votering. En stark majoritet, åtta mot två, röstade för att bevilja bygglov.

Det som föranledde diskussionen och voteringen är att byggnader på fastigheten får uppföras med en höjd på högst åtta meter, enligt detaljplanens bestämmelser. Enligt företagets inkomna ritningar kommer byggnaden uppföras med en höjd på 9,9 meter, nästan två meter högre än vad detaljplanen tillåter. 

"Upplevs inte särskilt störande"

Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, röstade ja och motiverar varför han resonerade på det viset. 

– Vi anser att åtgärden kan anses som en liten avvikelse från detaljplanen. I många av fallen med byggande av padelhallar har det varit upp till oss i politiken att tänja på gränserna och här kommer det inte märkas så mycket. Alla sakägare är hörda och ingen har haft några synpunkter på det hela så det ska inte störa någons tillvaro, säger Lennart Davidsson. 

På grannfastigheten Batteriet, tidigare Vartaområdet, är den högsta tillåtna höjden tolv meter medan det är åtta meter på handelsområdet som Famera Fastigheter tillhandahåller.

– Om det kommer igång verksamhet inne på Vartaområdet, så kommer det inte upplevas särskilt störande. Det är tolv meter bygghöjd och då upplevs inte denna byggnad som särskilt utmärkande. 

Varför sa du ja?

– Det finns ingen som störs av det hela i och med att det blir en stor parkering i norrläge och att man har gång- och cykelväg. 

"Blir en säker placering"

Miljö- och byggnadsnämnden har tidigare sagt nej till Simon Råsbacken att bygga en padelhall på Hultsfredshusområdet. 

– Anledningen till att jag sa nej då är att det inte finns några vägar i och med att det är ett industriområde. Jag vidhåller mitt nej, det är inte säkert för barn och ungdomar att ge sig in i ett industriområde där vi inte kan styra trafiken åt något håll.

Vad ser du för fördelar med denna padelhall på handelsområdet?

– Jag anser att trafikflöden och säkerheten till och från en anläggning är jätteviktigt. Här blir det en säker placering. De som besöker padelhallen kommer inte vara i närheten av de som besöker butikerna. Padelhallen kommer flyta in i mängden av byggnader i slutändan. Det är skillnad om det hade varit ett stort bygge i bostadsbebyggelse, då kan det vända upp och ner på tillvaron. Samrådet har gått ut och vi har inte fått några anmärkningar eller synpunkter.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt