Annons:

KD säger nej till vindkraftpark i Tönshult

"Vi är trots allt valda av folket och det är våra invånares intressen vi framför allt ska framföra", säger Åke Nilsson när KD säger nej till vindkraftpark i Tönshult. Foto: Ossian Mathiasson

KD säger nej till vindkraftpark i Tönshult

Kristdemokraterna sa nej till Dackevinds ansökan i södra kommundelen. Nu kommer nästa nej till utbyggnad av vindkraft i Tönshult, strax söder om Virserum. 

Annons:

Den ansökan som politikerna i Hultsfreds kommun ska ta ställning på dagens sammanträde i kommunstyrelsen är den från Stena Renewable. De olika partigrupperna diskuterade frågan på sina gruppmöten på måndagskvällen – och nu är KD först ut med att säga nej. 

”Vill våra invånare ha en utbyggnad av vindkraften? Utan att till fullo veta hur varje invånare ställer sig till frågan, vågar vi i alla fall säga att vi inte stött på någon som tycker det är en god investering för Hultsfreds kommun. Som förtroendevalda är vi fullt ut medvetna om att vi ibland, mot bakgrund av helhetsbedömningar och kunskap som vi inhämtat, måste fatta beslut som inte alla kommuninvånare fullt ut accepterar. Frågan om utbyggnad av stora vindkraftsparker är dock en så viktig fråga att vi särskilt nogsamt lyssnar in vad folket i Hultsfreds kommun vill. Vi är trots allt valda av folket och det är våra invånares intressen vi framför allt ska framföra”, skriver Åke Nilsson, gruppledare för KD i Hultsfreds kommun, i ett pressmeddelande.

Åke Nilsson skriver också att KD är medvetna om behovet att skapa hållbara alternativ för fossilfri energiframställning.

"Där kan också vindkraft vara ett alternativ, om det sker på ett ansvarsfullt sätt och om det inte blir till förfång för kommun och enskilda kommuninvånare. Som det fungerar idag sätts kommuner under press att acceptera nya högre vindkraftsverk utan att vi kan överblicka vilka negativa följder det kan få. Vi skulle vilja se mer exempel på hur dessa höga verk påverkar. Vi är en kommun som inte har alltför stora resurser att locka nya invånare eller turister, förutom att vi har stora naturtillgångar i form av i stort sett orörd natur. Den är vi rädda om! Inte minst i tider när allt fler människor funderar på att söka bosättning ute på landsbygden. Här råder stor osäkerhet om hur dessa höga verk kommer att påverka t ex det rörliga friluftslivet. Från många håll talar man idag om att mer mark (skogsmark) ska bevaras och undantas från aktivt skogsbruk, ofta med bristfällig kompensation till berörda skogsägare. För vem eller för vad ska skogsmarken i sådana fall bevaras orörd?, skriver Åke Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt