Annons:

Vimmerbytjejen Amanda Kryeziu Westin, 24, har jobbat som kranbilschaufför på Jinert i Hultsfred i fyra år och är nu aktuell som en av deltagarna i fjärde säsongen av realityserien "Svenska truckers" på TV3. Foto: Privat

Amanda från Vimmerby tar plats i Kristallenvinnande tv-serie: ”Älskar mitt jobb”

Amanda Kryeziu Westin, 24, har jobbat som kranbilschaufför på Jinert i Hultsfred i fyra år. Nu kan man följa Vimmerbytjejens arbete i den fjärde säsongen av ”Svenska truckers” som har dragit igång.
– Jag älskar mitt jobb och vill visa vad jag håller på med, säger hon. 

Annons:

TV3-programmet ”Svenska truckers” har gjort succé i tv-rutan sedan våren 2020 och prisades för bästa realityserie på Kristallengalan i fjol. 

Programmet går ut på att följa yrkesförare som jobbar dygnet runt med att leverera alla olika typer av gods genom landet, vilket ska leda till att fler söker sig till branschen. 

Amanda medverkar i tv-serien

På måndagskvällen hade en ny säsong, den fjärde i ordningen, premiär på TV3 och Viafree. 24-åriga Amanda Kryeziu Westin, som jobbar på Jinert i Hultsfred och bor i Hästmosshult strax utanför Vimmerby, är en av deltagarna som man kommer kunna följa i den nya säsongen.

Hon är med för första gången och kommer med stor sannolikhet även vara med i säsong fem. 

– Det började med att min chefs dotter, som jag även är kompis med, tyckte att jag skulle vara med så hon kontaktade produktionsteamet och tipsade om mig. De hörde av sig och frågade om jag hade lust att söka in till programmet. Jag tänkte lite på det, tackade ja, sökte in och kom med ganska omgående. Därefter har det gått snabbt, säger Amanda Kryeziu Westin. 

Hon tvekade initialt på sin medverkan i tv-programmet innan hon tackade ja.

– Jag vill inte framstå som dum i tv och man vet inte hur de klipper ihop programmet. Jag vill visa att jag älskar mitt jobb och det är roligt att visa upp det för andra också och försöka få in fler kvinnor i branschen. Jag har aldrig sett en kvinna köra kranbil så jag vill inspirera tjejer att söka sig till branschen. 

"Roligt att se vad jag håller på med"

Ett tv-team från ”Svenska truckers” har följt hennes vardag på jobbet i flera dagar och filmat i bakgrunden. Det är oklart när den lokala chauffören kliver in i serien. 

– Jag var inte med i varken avsnitt ett eller två. Jag har inte fått reda på när jag kommer vara med och vet inte hur mycket jag kommer synas.

– De har filmat när jag har kört ut lift till några elinstallatörer i skogen och arbetat på reningsverket i Vimmerby. När jag åkte hem till Gotland för att leverera en 350 ton tung mobilkran som lyfter ett blad på vindkraftverket körde jag dit en teleskopare och container och teamet följde med. 

Hon tycker att det ska bli roligt att visa upp vad hon pysslar med. 

– Det är många familjemedlemmar och vänner som tycker att det är roligt att se vad jag håller på med, då kan det vara roligt för andra också. 

Lämnade Gotland som 20-åring

Hon lämnade Gotland som 20-åring och har jobbat som kranbilschaufför på Jinert i Hultsfred i fyra år. 

– Jag kom in på spåret att jag ville köra lastbil men hade ingen tanke på vilken inriktning. När jag tog studenten fanns det inga jobb på Gotland som jag tyckte passade mig. Jag körde krokbil och sopbil på Gotland i ett år innan jag ringde till Jinert. Jag hade precis fyllt 20 år när jag flyttade hit och hade inte kört kranbil en enda gång innan jag började på Jinert. Det har rullat på bra och jag har varit här i fyra år.

Hur är det att jobba i en så mansdominerad bransch?

– När jag var ny i yrket var det inte jättelätt. Det har ibland funnits lite skepsis från byggarna men det har ofta fungerat väldigt bra. Skulle jag göra bort mig så känns det som att det är tio gånger värre än om en kille skulle göra det. Jag har känt lite mer press på mig själv, att det måste gå bra varje gång. Det har också lett till att jag har lärt mig mer. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt