Annons:

  • Ny säsong av Svenska Truckers – Vimmerbytjejen Amanda en av deltagarna

    Amanda Kryeziu Westin från Vimmerby är en av yrkeschaufförerna i säsong fem av Svenska Truckers. Foto: Privat

  • Ny säsong av Svenska Truckers – Vimmerbytjejen Amanda en av deltagarna

    Ett skäl till att Amanda Kryeziu Westin tackade ja till att vara med i programmet var att hon ville väcka tjejers intresse och inspirera dem att söka sig till branschen. Foto: Privat

Ny säsong av Svenska Truckers – Vimmerbytjejen Amanda en av deltagarna

När realityserien och Kristallenvinnaren Svenska Truckers har premiär för en ny säsong på måndag får vi återigen följa Vimmerbytjejen Amanda Kryeziu Westin som en av yrkeschaufförerna.

Annons:

Svenska Truckers gjorde stor succé i tv-rutan under våren 2020. Vilket bekräftades med att programmet belönades med Kristallen för bästa reality samma år.

På måndag är det premiär på en ny säsong, den femte i ordningen – och andra där Amanda Kryeziu Westin, 24 år, medverkar i sin yrkesroll som kranbilsförare på Jinert i Hultsfred.

– Efter vad jag sett på en trailer kommer de visa bland annat från ett jobb jag utfört på Gotland, där hon lyfte ett vindkraftverk, och vi har också gjort ett jobb i Karlstad som jag tippar kommer att visas, berättar Amanda som genom sitt deltagande vill visa att hon älskar sitt jobb.

Hur känns det att gå in i en ny säsong?

– Det känns bra, nu har jag ju sett en säsong och tycker att det visat en bra sida av vem jag är. Det var inte så farligt som jag trodde att det skulle vara.

Hur märker du i din vardag att du är en av deltagarna i Svenska Truckers?

– Jag är ändå lite igenkänd. Det märks när jag kommer ut på olika jobb runt om i landet, de brukar undra om det är jag som är med i programmet. De säger sig känner igen mig och bilen, det är lite roligt ändå att folk ändå vet vem jag är, säger hon.

Väcka ett intresse hos tjejer

Ett skäl till att Amanda Kryeziu Westin tackade ja till att vara med i programmet var att hon ville väcka tjejers intresse och inspirera dem att söka sig till branschen.

Hur har det gått, har du märkt något konkret din medverkan har lett till?

– Vi har en tjej som hört av sig från Vimmerby gymnasium som hade sett programmet och var intresserad av att gå transport, så hon och hennes lärare har varit på företaget och tittat på när jag lyfte. Det känns roligt.

Är det bara positivt att vara med eller finns det en baksida?

– Folk har åsikter om allt och lite till, men än så länge har det varit rätt lugnt, inga större saker. Det är jätteskönt.

Då är det mer det motsatta, att folk tycker det är positivt att en tjej har det här yrket och kör en åtskilliga ton tung kranbil.

– Ja, det får jag ofta höra. Det är nästan varje dag som folk säger att det är ovanligt att det kommer en tjej, att det är häftigt och coolt. Så det mesta har varit positivt, att de tycker det är kul med en tjej bakom ratten.

– Sedan finns det de som inte lyssnar på vad jag säger, utan de vill bestämma hur jag ska sköta mitt jobb. Det känner man tydligt att det är kopplat till könet. Men när jag väl är klar och visat vad jag går för, då brukar det heta att ”jag är den bästa kranföraren”, säger hon och skrattar. 

Därför tycker Amanda Kryeziu Westin att det är ytterligare en anledning att vara med i programmet, för att verkligen visa att kranbilsförare är ett jobb lika passande för tjejer.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt